När tidningen Computer Sweden listade världens coolaste datahallar hamnade Pionen på Södermalm i Stockholm på plats nummer ett. 30 meter ner under Vita bergens granit, bakom en 40 centimeter tjock bepansrad säkerhetsport, möts besökaren av högteknologi, akvarium och djungelväxter.

– Först tänkte vi ha igång vattenfallet hela tiden, men både vi och kunderna blev så kissnödiga av det porlande vattnet skrattar Gustav Bergquist, teknisk chef på Bahnhof som driver anläggningen.

Här har såväl senaste Hamiltonfilmen spelats in, som inslag från CNN, BBC och Discovery Channel. Mest stolt är Gustav Bergquist över att man numera återvinner den värme som alstras av de cirka 5 000 servrarna som tagit över den gamla försvarsbunkern på Söder.

– Förut var värmen en spillprodukt, nu är den en tillgång, berättar Gustav Bergquist.

Två stora värmepumpar tar hand om datorernas värme och leder ut den i fjärrvärmenätet. När anläggningen går för fullt räknar man med att kunna stå för närmare 1 000 lägenheters totala värmebehov. 

Johan Almblad
Risken för inbrott i den gamla försvarsbunkern som numera är datahallen Pionen på Södermalm i Stockholm känns inte så hög. – Ingen lär knacka sig genom taket, säger tekniska chefen Gustav Bergquist.
Johan Almblad
Fyrkantiga datorer i lummig miljö. Det är inte bara för att få uppmärksamhet ägaren Bahnhof smyckat det underjordiska datacentret med blommor och blad. Både personal och kunder uppskattar den mjuka inramningen.
Johan Almblad
Det underjordiska akvariet.
Johan Almblad
Lummig arbetsplats.
Johan Almblad
Datacentret producerar inte bara information, nu är det en värmeproduktionsanläggning också. Överskottsvärmen blir fjärrvärme för uppvärmning av bostäder och varmvatten.
Johan Almblad
I den futuristiska datahallen har till exempel en Hamiltonfilm spelats in.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset