Miljöpartiet kan bli den stora vinnaren i EU-valet den 25 maj. Partiet går starkt framåt i den Sifo-mätning som beställts av Sveriges Television. Samtidigt riskerar Piratpartiet att förlora båda sina platser i EU-parlamentet.

Bertil Enevåg Ericson/TT

Piratpartiets partiledare Anna Troberg och EU-parlamentarikerna Christian Engström och Amelia Andersdotter.

I EU-valet 2009 fick Piratpartiet över sju procent och ett mandat. När Sveriges representation i parlamentet i samband med Lissabonfördraget utökades från 18 till 20 ledamöter fick partiet ytterligare en plats. 

I den nya Sifo-mätningen landar partiet på 2,2 procent. Om siffran står sig förlorar Piratpartiet båda sina platser i parlamentet.

– Siffrorna måste sättas i relation till vad vi fick i mätningarna i början på året. Då låg vi på 1,3 procent om jag minns rätt. Vi är ett litet parti med lång startsträcka och sist gick vi från ingenstans till sju procent på bara fem veckor. Nu vet alla att vi finns och vi får medverka i de flesta debatter, säger partiledaren Anna Troberg.

LÄS MER: Vänstervindar i Europa inför valet

Även Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna riskerar att bli helt utan representation i det nya EU-parlamentet.

Miljöpartiet går kraftigt framåt jämfört med valresultatet 2009 och får drygt 16 procent i mätningen jämfört med elva procent i valet 2009. Även Feministiskt initiativ fortsätter att öka sitt stöd bland väljarna och får 3,2 procent.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset