Pizzaupproret sprider sig över Sverige.
Pizzaupproret sprider sig över Sverige.

Pizzeriornas uppror mot Onlinepizza sprider sig över landet. Nu har 44 pizzeriaägare i Göteborg gått samman – för att protestera mot höga avgifter. ”Vi har blivit som slavar”, säger pizzeriaägaren Kemal Rashid.

Förra året gick pizzeriaägare i Örebro och Borlänge ihop i en protest mot hemkörningstjänsten Onlinepizza. För några månader sedan följde 18 pizzerior i Västerås efter. Och nu har 44 pizzerior i Göteborg gått samman i ett pizzauppror, rapporterar Göteborgs-Posten.

►LÄS MER: Bor bredvid pizzeria – vill ha miljon i skadestånd för lukten

Anledningen är att Onlinepizza gång på gång höjer avgifterna för de anslutna pizzeriorna.

– De har blivit som våra delägare. Det är vi som arbetar och sliter med långa arbetsdagar, vi har blivit som slavar. De bara tjänar på det, säger Kemal Rashid, ägare till Jakobsdals pizzeria i Göteborg, till Metro.

Onlinepizza levererar tiotusentals måltider varje dag. De restauranger som är anslutna måste betala en procentuell avgift på nätförsäljningen till hemkörningsjätten. En avgift som har höjts flera gånger.

Enligt Kemal Rashid betalade han endast sex procent från början, sedan höjdes det till elva procent för att därefter gå upp till 13 procent. Nu planeras nya höjningar, enligt pizzeriaägaren.

– Vi har bestämt oss för att avsluta med dem om de fortsätter, säger han.

Onlinepizza gjorde en vinst på drygt tolv miljoner kronor förra året. Så här säger företagets vd Anders Signell till Göteborgs-Posten:

– Jag vet inte om 13 procent är mycket eller lite, vår affär är inte att snuva restaurangerna, vår affär är att ge dem fler ordrar och känner de inte att de får det, ja då vet jag faktiskt inte varför de år efter år fortsätter att arbeta med oss.

LÄS MER: Här är julbordspizzan med extra allt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi