En pizzeria i Indiana, USA, har fått mycket kritik efter ägarens uttalande om att inte vilja servera mat på gaybröllop. Men supportrar har samlat in över fyra miljoner kronor på nätet för att stötta pizzerian.

Pizzerians ägare sa i en tv-intervju att hon inte ville servera mat på ett samkönat bröllop. Då dränktes restaurangen i negativa recensioner. Men kristna grupper har reagerat och en insamling på nätet har redan nått upp i över fyra miljoner kronor.

Pizzerian ligger i Indiana, USA, en av två delstater som nyligen antagit lagar om religionsfrihet. Med stöd i lagarna kan privatpersoner och företag stämma varandra om de anser att deras religionsfrihet kränks.

Men kritiker menar att lagarna därför kan användas som ett sätt att diskriminera homosexuella. Pizzerians ägare ställde sig bakom lagarna.

– Vi diskriminerar ingen, det är bara vår tro, säger hon i intervjun.

– Om ett homosexuellt par kom in och ville att vi skulle laga pizza till deras bröllop så hade vi varit tvungna att säga nej, säger hon enligt The Verge.

På betygssajten Yelp har pizzerian dränkts i negativa recensioner efter uttalandet, liksom på Facebook. Pizzerian har också tillfälligt stängt dörrarna efter att ha blivit nerringda. Enligt ett uttalande kommer de dock fortsätta servera pizza till homosexuella personer som besöker restaurangen. 

Men kritikstormen mot pizzerian fick genast sina egna kritiker, i form av personer som visar sitt stöd för pizzerian.

En insamling på Gofundme startades i syfte att ”minska den ekonomiska förlusten till följd av ägarnas ställningstagande för sin tro”. På bara en dag har insamlingen fått över 540 000 dollar i stöd, mer än fyra miljoner kronor.

Både Arkansas och Indiana har infört den nya lagstiftningen kring religionsfrihet. Det är inte bara hbtq-grupper som framfört kritik, utan även stora företag som Wal-Mart, Twitter och Starbucks, skriver TT. Efter den kraftiga kritiken har båda delstater lovat att se över lagarna, för att minimera möjligheterna till diskriminering.

– Vi vill erkännas som en stat som inte diskriminerar, utan är tolerant. Vi fick bara inte till det riktigt perfekt i den lagstiftande processen, säger Arkansas guvernör Asa Hutchinson, enligt TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset