Allt fler tigrar hålls inspärrade som en del av den thailändska turistindustrin, enligt en rapport från World Animal Protection. Arkivbild.
Allt fler tigrar hålls inspärrade som en del av den thailändska turistindustrin, enligt en rapport från World Animal Protection. Arkivbild.

För vissa är det ett härligt minne från en exotisk semester. Men lagom till den internationella tigerdagen avslöjas hur tigrar tämjs för att vara undergivna så att de kan fotograferas med turister.

Den thailändska tigerturismen växer. De senaste fem åren har antalet tigrar som hålls på turistattraktioner i landet ökat med en tredjedel, enligt djurrättsorganisationen World Animal Protection (WAP). Det handlar om 830 tigrar under 2015 och början av 2016.

Rapporten belyser också bristerna i förhållandena som tigrarna hålls under. För att stoppa aggressivt och oönskat beteende och göra djuren mer fogliga, straffas de med hjälp av smärta. Lejonungar visas upp för turister och missköts hundratals gånger varje dag, enligt WAP.

"Om du kan komma nära, krama eller ta en selfie så är det plågeri" säger Julie Middelkoop från WAP i en kommentar.

Rapporten kommer efter att ett thailändskt tempel, som varit ett populärt besöksmål, fått stänga efter anklagelser om förbjuden handel med tigerdelar. Bland annat hittades 40 ungar i frysen.

Världsnaturfonden (WWF) manar nu asiatiska länder att stänga ner avelsgårdar som ägnar sig åt den lukrativa handeln. En del hävdar att syftet enbart är att ge turister möjlighet till tigerkontakt, men enligt WWF talar höga driftkostnader emot dessa påståenden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset