Fredrik Devoto skriver att vännernas självförnekande klassförakt får det att vända sig i magen på honom.
Fredrik Devoto skriver att vännernas självförnekande klassförakt får det att vända sig i magen på honom.

Jag har noterat att människor på sociala medier har en alldeles speciell infallsvinkel när det kommer till att kasta smädelser mot Stefan Löfven. Det går helt enkelt ut på att belysa att han har en bakgrund som svetsare. Således kallar man honom för det. Statsministern är "svetsaren". Ibland, när ni är riktigt upprörda, en "jävla svetsare". Jag har vänner som ibland uttrycker sig så och det är till er jag vänder mig nu.

LÄS MER: Byggarbetaren Pål: Jag väcker er inte för att jävlas 

Ni är ingenting. Era nollor. Jag vet att ni tror att ni är någonting, men ni har fel. Ni är luft. Jag skiter i Löfvéns partitillhörighet här. Spelar ingen roll om han är sosse, moderat, eller centerpartist. Det är ert självförnekande klassförakt som får det att vändas i magen på mig. Ty ingen av er gick Lundsberg med Strandvägen-kidsen direkt. Ni är ett gäng stillösa jävla medelmåttor som tycks ha glömt bort hur ni växte upp, överösta av allehanda kommunala bidrag och subventioner, innan ni började semestra i Kenya och läsa inredningsmagasin. Hur jag vet detta? För att jag känner er. Era bostadsrätter har ni fått till reapris av allmännyttan, era utbildningar har ni betalat via studielån och skulle räntorna på alla era banklån gå upp till normalare nivåer skulle ni snart bilda "tiggarligor" och snylta enkronor utanför Designtorget. Hör ni det?

LÄS MER: Tio budord som alla män borde läsa 

Ni kanske har glömt bort det här och därför plötsligt tycker att "svetsare" är ett skällsord, men jag gör det inte. Det är därför jag inte föraktfullt skriker "taxichaffis!" "undersköterska!" eller "städare!" när jag ibland springer på era föräldrar på stan. Därför att jag respekterar dem. Trots att deras avkomma, med alla sina flashiga hittepå-titlar, gått och fått för sig att de är viktiga med sina renoverade takvåningar i Vasastan, sin smygrasism, och sin aldrig sinande vilja att imponera på en massa andra sopor genom att lägga ut tillrättalagda fotografier på vinglas i motljus. Som sagt. Ni kanske har glömt. Plötsligt är "svetsare" ett skällsord. Jag gör det aldrig. Det är därför jag håller mig till lite mer traditionella förolämpningar.

Era idioter.

Fredrik Devoto 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt