För två år sedan hittade Maria Lomaeva, 22, plötsligt kala fläckar på huvudet. ”Då insåg jag att någonting var riktigt fel”, säger hon.

Privat

På bilderna till vänster syns de kala fläckar som drabbade Maria. Till höger är Maria i dag.

Allting började när Maria Lomaeva var 20 år.

– Jag hade precis börjat plugga på universitetet och det hände ganska mycket i livet, vilket jag tyckte var väldigt roligt. Men min kropp reagerade helt annorlunda, berättar Maria.

Plötsligt började hon tappa hår. Till en början brydde hon sig inte så mycket – hon hade väldigt långt och tjockt hår och trodde att det skulle gå över. Men efter några månader upptäckte hon plötsligt en kal fläck på huvudet.

– Då insåg jag att någonting var riktigt fel, säger hon.

►LÄS MER: Laserbehandling mot håravfall – en bluff

Hon gick till vårdcentralen och fick till slut en remiss till en hudläkare. Där fick hon diagnosen alopecia areata, en hudsjukdom som innebär att man får kala fläckar på huvudet.

– Problemet med sjukdomen är att man inte vet så mycket om den. Det finns inga läkemedel eller effektiva behandlingar. Det enda läkaren kunde hjälpa mig med var en peruk. De sa att jag skulle acceptera att jag kanske skulle bli av med allt hår och kanske inte få det tillbaka.

Maria började leta efter information på internet och läste att många andra som drabbats aldrig fått håret tillbaka.

– Det kändes fruktansvärt. Jag kunde inte acceptera det. Jag kände mig uppgiven och förtvivlad.

LÄS MER: Lady Gaga: Jag tappar håret

Enligt Vårdguiden växer håret ut igen inom ett år hos hälften av alla som drabbas.  Maria  berättar att hon till slut fick tips om Hårkliniken Malmö som hon bestämde sig för att gå till.

– Tre månader senare började håret komma tillbaka. Till en början var det lite fjun, men sedan utvecklades det till riktigt hår. Ett halvår senare kunde man knappt se att jag haft några fläckar.

Hon vill nu berätta sin historia för att andra drabbade ska veta att det faktiskt kan bli bättre.

– Sjukdomen kan drabba vem som helst, barn, unga och gamla. Jag vill att man ska veta att det går att bli av med den, säger Maria.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Håravfall