I Storbritannien har en smärre avgift på plastkassar fått användningen att minska kraftigt. Arkivbild.
I Storbritannien har en smärre avgift på plastkassar fått användningen att minska kraftigt. Arkivbild.

Engångspåsar av plast har förbjudits i flera länder, bland annat Frankrike. Och Danmark bör gå samma väg, anser det danska ingenjörsfacket.Många danskar gillar idén, enligt en ny undersökning.

Sedan den 1 juli i år är de tunna plastkassar som fransmännen tidigare packat sina varor i förbjudna. Numera är butikskunderna hänvisade till kassar av papper, eller nedbrytbara blandningar av plast och exempelvis majsstärkelse.

Nu vill det danska ingenjörsförbundet IDA att även Danmark fasar ut plastkassarna. Förbundets ordförande Thomas Damkjær Petersen pekar på att plastavfallet i världshaven är ett växande problem.

"Redan 2050 väntas det finnas mer plast än fisk i haven, om vi inte gör något", säger han, enligt ett uttalande på IDA:s webbplats.

En undersökning som förbundet låtit göra bland drygt 2 000 danskar visar att tre av fyra är positiva till ett påsförbud av fransk modell.

460 miljoner kassar

Sedan en särskild avgift infördes 1993 tar danska butiker betalt för kassarna, och det har fått förbrukningen att sjunka markant. Men fortfarande använder danskarna runt 460 miljoner plastbärkassar om året, enligt IDA.

"Det motsvarar 173 påsar per hushåll", påpekar Damkjær Petersen.

Bangladesh blev 2002, enligt CNN, det första landet i världen att förbjuda engångsplastpåsar. Sedan dess har exempelvis Sydafrika, Kenya, Kina, Rwanda och Mexiko följt efter, liksom vissa delstater i USA och nu även Frankrike.

Svensk prischock

Frankrike stannar dock inte vid att förbjuda kassarna. Från och med 2020 ska inte heller tallrikar, muggar och bestick av plast få distribueras i landet, enligt ett beslut nyligen.

Storbritannien har inte förbjudit påsarna, men i höstas infördes en avgift på motsvarande knappt 60 öre i de stora affärskedjorna. Den har fått användningen av plastkassar att minska med hela 85 procent, rapporterade The Guardian i slutet av juli.

I Sverige har Naturvårdsverket föreslagit en kraftig prisökning för att minska användningen av plastkassar. Både de tunna plastkassarna i livsmedelsbutikerna och de kraftigare kassar som exempelvis klädbutiker delar ut gratis bör framöver kosta minst fem kronor styck, föreslog verket i våras. Om prischocken blir verklighet återstår att se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset