Scanpix

SPELPROBLEM. Europeiska Playstation 3 kommer inte klarar gamla spel lika bra som den amerikanska och japanska varianten. Istället för den hårdvara som används för att spela Playstation 2 spel i den amerikanska och japanska varianten kommer den europeiska göra det med mjukvara.  Därför kommer många färre Playstation 2 spela att fungera.
– Man har bytt ut en komponent som gör att alla Playstation 2-spel inte kommer fungera. Man försöker ju hela tiden göra en kostnadseffektivare produkt, säger Jens Alex, VD för Nordiska Film som distribuerar Playstation 3 i Sverige.

Sony ändrar alltså designen från den version som släpptes i Japan och Nordamerika i November. I tid till premiären, den 23 mars släpps en lista över titlar som inte kommer fungera på den nya maskinen.
– Det är inte klart hur många spel det är ännu. Men den listan kommer vara ute den 23:e, säger Jens Alex.
Den som vill använda sina gamla Playstation 2-spel gör därför klokt i att inte slänga ut eller sälja sin gamla maskin. Något Jens Alex inte heller tror att svenskarna kommer göra.
– Jag är övertygad om att Playstation 2 kommer leva i många år till. Den kommer kanske flyttas från vardagsrummet in till pojk- eller flickrummet, men den kommer leva kvar i allra högsta grad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset