Molntjänster har funnits i några år och allt fler upptäcker tjusningen med att alltid ha tillgång till dokument och andra filer, eftersom du enkelt kan jobba med samma fil både i skolan och hemma. Men för att få full effekt gäller det att få med sig alla klasskamrater på tåget. Och vilken lösning är egentligen bäst?

Christian Gustavsson

Att dela dokument över internet, med hjälp av en så kallad molntjänst, gör det möjligt för dig att ha alla filer du behöver på vilken dator, mobil eller surfplatta som helst, och samtidigt dela filer med dina vänner eller kursare.

Det finns primärt två typer av tjänster. Antingen lagringstjänster som Dropbox, som sparar och delar textdokument, bilder och filer du jobbar med i din egen dator. Eller webbaserade mjukvaror som Google Drive, som låter dig jobba med dokument i din webbläsare och samtidigt sparar och delar dem.

Dropbox, Box och SugarSync fungerar på samma sätt. Det smarta är att du inte bara når din uppkopplade mapp lika smidigt som andra mappar på din dator, du kan också dela mappar eller filer som ligger i den med utvalda vänner. I dag är Dropbox den vanligaste lösningen och tjänsten samarbetar smart med många andra applikationer på internet.

Ett grupparbete kan därför få en egen mapp som alla i gruppen kan nå och ni kan alla lägga upp nya filer eller jobba med de filer som redan ligger i mappen. Har ni känsliga data i examensarbetet kan ni även kryptera filerna innan de läggs upp i mappen, med hjälp av SecretSync eller TrueCrypt.

Google Drive och Windows Skydrive är lösningen för dig som vill undvika att köpa egen mjukvara. Istället för att jobba med texter och dokument på din dator jobbar du med dem mot en server som har en webbaserad version av mjukvaran du behöver. Det kräver att du är uppkopplad mot internet hela tiden men möjliggör att ni kan vara flera som jobbar med samma dokument och att det uppdateras i realtid.

Så istället för att skicka olika versioner av textdokument eller kalkylark fram och tillbaka får ni ett dokument, som alla kan kommentera och arbeta i samtidigt. Eftersom alla tidigare versioner av ett dokument sparas är det enkelt att gå tillbaka om något blir fel.

Alla tjänster finns som appar till telefoner och surfplattor, ladda ner dem så blir arbetet ännu smidigare. Och när du ändå håller på, låt hela klassen lägga upp sina föreläsningsanteckningar i en delad mapp. Inför tentan är delad glädje alltid dubbel glädje!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset