Plura Jonsson med sonen Axel Jonsson-Stridbeck. I vår ska de åka på turné tillsammans.
Plura Jonsson med sonen Axel Jonsson-Stridbeck. I vår ska de åka på turné tillsammans.

I vår ska Plura Jonsson turnera landet runt med sin son Axel Jonsson-Stridbeck och ett band bestående av hans vänner. – Jag är lite spänd, men de är väluppfostrade allihop så jag tror att det kommer att gå väldigt bra, säger Plura Jonsson.

I februari nästa år är det turnépremiär för Plura Jonsson och hans kompband bestående av sonen Axel Jonsson-Stridbeck med vänner. Turnén har fått namnet "Sånger 1979–2017".

– Vi satt och diskuterade vad det skulle stå på affischen. Så jag kollade i låtlistan. Den tidigaste låten vi kommer att spela är från Eldkvarn-albumet "Pojkar, pojkar, pojkar" från 1979, säger Plura Jonsson.

– Jag har lovat att skriva lite nya låtar också, vilket jag precis har börjat med. Jag är som alltid lite ringrostig. Det är svårt att komma igång.

Bandet bildades i somras när Plura Jonsson skulle medverka som bröllopsunderhållare i TV3-programmet "Den största dagen" och Axel Jonsson-Stridbeck erbjöd sig att bidra med musiker.

– Efteråt tyckte de att vi skulle fortsätta spela tillsammans. De bearbetade mig genom att säga saker som "du vet väl att Neil Young turnerar med en massa yngre musiker nu". Men nu är jag själv väldigt sugen på att göra någonting, vilket jag inte har varit på flera år.

Oundviklig jämförelse

Plura Jonsson är medveten om att det nya bandet oundvikligen kommer att jämföras med Eldkvarn. Tanken är ändå att låtarna ska presenteras med nya arrangemang, något som underlättas av att samtliga av de unga bandmedlemmarna är multiinstrumentalister.

– Jag har en idé om att försöka lyfta fram texterna mer, så det kommer att arrangeras på det sättet. Det här kommer förhoppningsvis att låta väldigt annorlunda.

Öppnar för sommarturné

Turnén med det än så länge namnlösa bandet avslutas i Uppsala i april, men Plura Jonsson öppnar redan nu för en fortsättning i form av en sommarturné. Det innebär att Eldkvarn kommer att fortsätta ligga på is på obestämd tid.

– Jag har sagt att jag vill ta en paus från Eldkvarn för att få tillbaka lust och inspiration. Om några år kan vi turnera igen. Jag tror att det är roligare att vänta i ett par tre år snarare än att bara göra uppehåll i ett år, för då är man snart tillbaka i samma hjulspår.

Henrik Montgomery/TT
Plura Jonsson och Axel Jonsson-Stridbeck repeterar inför vårens turné.
Henrik Montgomery/TT
"Jag är lite spänd, men de är väluppfostrade allihop så jag tror att det kommer att gå väldigt bra", säger Plura Jonsson om att åka på turné med sin son Axel Jonsson-Stridbeck och hans vänner.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset