Frölundajubel efter Johan Sundströms (28) mål. Tidernas första spelare född 2000 i SHL, Rasmus Dahlin (26), noterade en passningspoäng på målet.
Frölundajubel efter Johan Sundströms (28) mål. Tidernas första spelare född 2000 i SHL, Rasmus Dahlin (26), noterade en passningspoäng på målet.

Frölunda älskar att spela hockey i Skellefteå. I våras var det där SM-guldet säkrades. När  lagen nu för första gången möttes igen blev det ny Frölundaseger med 3–2.– Det känns fantastiskt. Drömmen jag haft sedan jag var liten har gått i uppfyllelse, säger Frölundas Rasmus Dahlin efter segern.

Bara 16 år gammal är han den förste spelare född på 00-talet som spelat i SHL. Debuten i SM-finalreprisen från i våras blev en succé.

Redan i första bytet satte han in en tackling och i den andra perioden kom första poängen när Dahlin stod för en passning som föregick Johan Sundströms vackra 2-1-mål.

– Blev hur glad som helst när jag fick veta att jag skulle spela. Försökte hålla nervositeten borta och det var inte så mycket att tänka på annat än att gå ut och göra mitt bästa, spela mitt spel, säger det unga backlöftet.

Hetta i starten

Reprisen av SM-finalen blev ett sprakande och fartfyllt hockeyfyrverkeri mellan två spelskickliga lag. Långa stunder var det finalkänsla över matchen som hade nerv från första nedsläpp ända till slutsignalen.

Skellefteå har ofta varit trögstartade under inledningen av SHL-säsongen. Den här gången hade man bestämt sig för att ändra på den saken. Skellefteå inledde bättre än i sina tidigare matcher och satte Frölunda under kraftig press i början.

Hemmalaget tog ledningen med 1–0 genom Henrik Hetta, tillbaka igen efter ett längre skadeuppehåll. Målet kom på en styrning i numerärt överläge efter 4.13.

– Vi hade snackat om att komma ut bra och det var skönt att göra mål. Men sedan får de två powerplay och tar över matchen, säger Hetta.

Tog över

I den andra perioden vägde matchen över till Frölundas fördel. Laget kryllar av unga jättelöften, inte bara Rasmus Dahlin.

Skellefteå gjorde kanske säsongens bästa hemmamatch, men motståndarna var ännu bättre. Frölundas "gallerspelare" imponerade med sitt respektlösa spel. Filip Westerlund, Kristian Vesalainen och Joni Ikonen är samtliga födda -99 men håller redan hög SHL-klass.

– Tycker att vi gör en bra prestation, men det får inte bli en vana att man är nöjd när man förlorat. Hockeymatcher spelar man för att vinna,fast de var lite starkare än oss i dag, speciellt framför båda målen, säger Henrik Hetta.

Skellefteås andra mål kom vid ställningen 1–3 och gjordes av Kyle Cumiskey, kanadensaren med förflutet i Modo som nu äntligen var spelklar för sitt nya lag.

Med sin skridskoåkning och sitt spelsinne kommer Cumiskey att bli värdefull för Skellefteå. Den här gången hjälpte inte hans reduceringsmål. Unga Frölunda var för bra.

– Nu vill jag bara hem och träna för att bli bättre varje dag. Framtiden tänker jag inte så mycket på, säger Frölundas succédebutant Rasmus Dahlin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset