Alexander Rönndahl och Fabian Molander har startat en podcast om studier.
Alexander Rönndahl och Fabian Molander har startat en podcast om studier.

Hur krävande är det att läsa på läkarlinjen, och hur är egentligen stämningen på Handels? I ”Att studera”-podden djupdyker Alexander Rönndahl och Fabian Molander i olika utbildningar för att räta ut alla tänkbara frågetecken. ”Målet att är kunna täcka varenda utbildning”, säger Alexander.

När lumparkompisarna Alexander Rönndahl, 21, och Fabian Molander, 22, skulle börja på den militära utbildningen GMU hade de ingen klar bild av hur det skulle vara. All information de hittade var antingen svart eller vit, berättar Alexander.

– På GMU:s hemsida fick vi känslan av att allt var guld och gröna skogar och alla höll varandra i handen, och på Flashback var bilden snarare att man blev skjuten till döds redan andra dagen, säger han.

LÄS MER: Elham, 23, tog dubbla kandidater på tre år: ”Lär dig språket”

Vännerna började då prata om att skapa det som de saknade: En nyanserad bild av vad lumpen faktiskt var, genom en podcast.

Men idén utvecklades och i stället startade de ”Att studera”-podden, där duon intervjuar människor från olika utbildningar i syfte att andra lättare ska förstå vilken utbildning som passar dem. En digital studievägledare, som Alexander skämtsamt kallar det.

– Målet att är kunna täcka varenda utbildning och varje universitet och högskola så att alla får berätta lite om allt. Det är lite ambitiöst måhända, men vi ska försöka, säger han.

Vill slå hål på fördomar

Förutom att prata med studenterna om själva studierna, fokuserar de även på sociala aspekter – som Alexander menar är minst lika viktigt för en trivsam studiegång.

– Det finns många fördomar om vissa utbildningar som gör att man kanske inte söker sig dit på grund av den anledningen. Jag hade en fördom om Handelshögskolan till exempel, om att det bara gick män i kostym med bakåtslickat hår där. Men när vi besökte skolan för att spela in ett avsnitt var det inte alls så – snarare väldigt diversifierat, säger han.

LÄS MER: Ekonomens tips: Så maxar du din studentbudget

Vad har du lärt dig efter alla era samtal?

– Det absolut viktigaste jag har fått lära mig är att det inte är någon fara att ta det lugnt. Sverige är ett så pass fantastiskt land att vi har så många och breda möjligheter till utbildning, men samtidigt kan det uppfattas vara svårt att navigera vad det är man själv vill, säger han och fortsätter:

– Sen har jag lärt mig att man inte ska haka upp sig på småsaker, som att du inte klarar en tenta eller inte får högsta betyg. Fokusera snarare på att studentlivet är en väldigt intressant tid som man förmodligen inte får tillbaka senare i livet. Så njut av det för stunden och ta den där extra ölen i gott sällskap.

Carpe diem?

– Ja men lite så, utan att ta de orden i min mun.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset