Flera misstag har upptäckts på danska fertilitetskliniker.
Flera misstag har upptäckts på danska fertilitetskliniker.

Flera fall av spermaförväxlingar kan ha skett vid danska fertilitetskliniker. En pojke föddes med ”fel” föräldrar efter att befruktade ägg blandats ihop.

Det var år 1995 som ett danskt par besökte en fertilitetsklinik i Danmark för att få hjälp att skaffa barn via provrörsbefruktning, IVF. Kvinnans ägg befruktades med makens spermier och frystes sedan ner.

Samma år blev kvinnan gravid och födde senare en son.

►LÄS MER: DNA-test avslöjade: Hennes tvillingar hade varsin pappa

Men när pojken var tre år gammal visade blodprover att han inte var föräldrarnas biologiska barn. Kliniken hade inseminerat fel ägg i kvinnan, rapporterar tidningen Berlingske, som granskat fertilitetskliniker i Danmark.

I dag är pojken 19 år gammal och letar nu efter sin biologiska mor, som tros komma från Iran och som besökte kliniken samma år som pojkens föräldrar.

– Det kom inte som en chock, det var mer en uppenbarelse för mig, säger pojken till Berlingske.

Han hade länge undrat varför han hade bruna ögon och svart hår, medan hans föräldrar är blonda och blåögda.

– Det är extremt jobbigt att folk alltid frågar mig vart jag kommer ifrån i världen. Jag vet inte. Och sen frågar de om jag är adopterad, men nej, det är jag ju inte heller.

Enligt Berlingske har ytterligare fem fall av misstänkta spermaförväxlingar rapporterats in till danska Socialstyrelsen.

I ett av de fallen föddes också ett barn.

Barnet hade en annan blodgrupp än föräldrarna och det visade sig att hans mamma är hans biologiska mor, men att pappan inte är hans biologiska far.

Trots misstagen menar Søren Ziebe, klinikchef på Rikshospitalet, att det inte finns någon anledning till oro för personer som vill skaffa barn med hjälp av IVF. Han säger till tidningen att Rikshospitalets klinik har utfört 19 000 behandlingar sedan 2007 och att det bara finns misstanke om två misstag. Det visar enligt honom att säkerheten är hög.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset