Den 17-årige flyktingpojken från Vellinge är inte den förste asylsökande ungdomen som fastnar i Danmark efter att ha satt sig på fel tåg. Arkivbild.
Den 17-årige flyktingpojken från Vellinge är inte den förste asylsökande ungdomen som fastnar i Danmark efter att ha satt sig på fel tåg. Arkivbild.

Flyktingpojken från skånska Vellinge som fastnade i Danmark efter att ha råkat ta fel tåg är tillbaka i Sverige.

Mikael Kinning, som arbetar i ett projekt för Röda Korset, åkte över till Odense och hämtade hem honom från barnasylcentret där han placerats.

Tack vare en utskriven kopia på 17-åringens identitetskort som Kinning hade med sig fick de tillsammans passera poliskontrollen vid Öresundsbron, rapporterar Sydsvenskan.

Dansk polis hade tagit hand om 17-åringens id-kort, ett så kallat LMA-kort som asylsökande i Sverige får, och därför var det omöjligt för honom att resa tillbaka på egen hand. Han är inte den förste, medier har tidigare rapporterat om flera andra asylsökande ungdomar som ofrivilligt hamnat i Danmark när de satt sig på fel tåg.

Då sätts en byråkratisk och ofta tidskrävande process igång, när danska myndigheter i enlighet med Dublinförordningen ska skicka en begäran till Sverige om överlämnande.

– Nu har vi tagit första steget. Nu är han tillbaka i Vellinge. Han ska stanna här, så är det bara. Det är här han går i skolan, det är här han har sina kompisar. Det är här han ska fortsätta – om det är hans vilja, säger Mikael Kinning till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset