I april uppmärksammades sexårsdagen av flygkraschen där Polens förre president Lech Kaczynski och hans fru Maria dog. Nu ska presidentens kropp undersökas närmare. Arkivbild.
I april uppmärksammades sexårsdagen av flygkraschen där Polens förre president Lech Kaczynski och hans fru Maria dog. Nu ska presidentens kropp undersökas närmare. Arkivbild.

Kvarlevorna av Polens förre president Lech Kaczynski ska undersökas. Han dog i den svåra flygolyckan i ryska Smolensk 2010 ihop med flera andra polska dignitärer.

Tvillingbrodern Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens styrande konservativa parti Lag och rättvisa (PIS), sade på lördagen till sajten Onet.pl att tidpunkten för gravöppningen är under diskussion.

Tidigare i år beslutade PIS att utredningen om kraschen ska återupptas. Polska åklagare vill öppna kistorna, som förseglades i Ryssland, för att fastställa dödsorsak och rätta till eventuellt felaktiga identifieringar.

Både en polsk och en rysk utredning har kommit fram till att orsaken till kraschen var ett misstag från piloten. Men höga PIS-potentater har hävdat att kraschen berodde på en explosion ombord.

Bara tio procent av polackerna stöder beslutet om gravöppning för offren, enligt en opinionsmätning från Ipsos på lördagen.

Det polska regeringsplanet störtade den 10 april 2010 under försök att landa i dåligt väder vid Smolensk. Bland de 96 dödsoffren fanns förutom Lech Kaczynski, hans hustru Maria, Polens ÖB och cheferna för landets alla försvarsgrenar. De var på väg till en ceremoni för offren för Katynmassakern 1940 under andra världskriget. I skogsområdet Katyn nära staden Smolensk dödade sovjetiska trupper över 20 000 polska officerare och andra personer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset