Det var i våras, mitt under eftermiddagsrusningen, som en eldstrid utbröt mellan rånare och polis på Östermalm i Stockholm. Nu kommer en av poliserna att åtalas.
Det var i våras, mitt under eftermiddagsrusningen, som en eldstrid utbröt mellan rånare och polis på Östermalm i Stockholm. Nu kommer en av poliserna att åtalas.

Poliserna avlossade 18 skott vid insatsen mot ett guldrån i centrala Stockholm i våras, trots att rånarna inte hade riktiga vapen. Inom kort åtalas en av poliserna.

Det var den 6 mars som det uppmärksammade rånet mot en guldsmedsbutik i centrala Stockholm inträffade.

I samband med detta avlossades 18 skott av två poliser. Nästan alla träffade en husfasad i närheten av butiken. Den 33-årige polismannen som kommer att åtalas avlossade tio av skotten, i fönstren på ett gym.

– De har utgjort fara för tre kvinnor som befunnit sig i skottsektorn, säger åklagare Håkan Roswall till TT.

Tre män dömdes i maj till mellan 1,5 och 4 års fängelse för det uppmärksammade rånet. Männen fick med sig varor ut ur guldsmedsbutiken för över 700 000 kronor, men greps sedan direkt utanför.

Det var vid gripandet som skottlossningen utbröt på gatan, mellan rånare och polisen. Turligt nog skadades ingen. Senare visade det sig att vapnet som en av rånarna riktade mot flera av poliserna bara var en startpistol.

En av poliserna kommer nu att åtalas, men det finns inga brottsmisstankar mot den andre polisen som sköt.

– Vi har ett skott i gymmet som går väldigt lågt och det är den andre polisen som har skjutit, men det gick inte in på en sådan höjd att det var farligt, säger Roswall.

Åtalet, som lämnas in tidigast på fredag, rör brottet framkallande av fara för annan.

Jens L´Estrade/SCANPIX

Eldstriden utbröt i samband med det uppmärksammade rånet av en guldsmedsbutik i mars, där gärningsmännen stal varor för över 700 000 kronor,

Jens L´Estrade/SCANPIX

Per Althini på Metropolis gym tittar på skotthålen i rutan framför gymmaskinerna på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Nu ska åtal väckas mot polismannen som sköt skotten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset