Den 33-årige polisman som den 6 mars tidigare i år avlossade ett flertal skott mot Metropolis gym på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm åtalas nu för framkallande av fara för annan.

I den stämningsansökan som inkom till Stockholms tingsrätt på tisdagen står att polismannen i samband med ett ingripande mot två personer misstänkta för grovt rån mot en guldbutik avlossat sitt tjänstevapen på ettsådant sätt att han "av grov oaktsamhet" utsatt tre kvinnor som befann sig inne på gymmet för ”livsfara” eller ”fara för svår kroppsskada”.

Enligt åtalet gick tio av de totalt tolv skott som polismannen avlossade igenom en glasruta till gymmet och därefter träffat receptionsdisken, en pelare och en vägg i närheten av de tre kvinnorna.

De två rånarna var vid tillfället beväpnade med en startpistol som på grund av ett funktionsfel endast kunde avlossa ett skott.

Den åtalade polisen nekar till brott.

– En rånare riktade sitt vapen rakt mot honom. Han har haft rätt att försvara sig själv och sina kollegor, säger hans advokat Peter Althin till TT.

Tillförordnade chefsåklagaren Håkan Roswall vid Riksenheten för polismål har förutom startpistolen åberopat ett flertal polismän som i sina vittnesmål uppger att det inte varit försvarligt av den 33-årige polismannen att avlossa sitt tjänstevapen på det sätt som skett.

Scanpix

Per Althini på Metropolis gym tittar på skotthålen i rutan framför gymmaskinerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset