Rök stiger från Zaventem-flygplatsen i Bryssel direkt efter terrorattacken den 22 mars.
Rök stiger från Zaventem-flygplatsen i Bryssel direkt efter terrorattacken den 22 mars.

Den 24-årige svensken Osama Krayem sitter häktad i Belgien misstänkt för inblandning i terrordåden i Bryssel och Paris.Utredarna misstänker att han och en 23-årig tunisisk kamrat var tänkta att utföra en terrorattack mot storflygplatsen Schiphol i Amsterdam.

Den 13 november i fjol, samma dag som terroristerna dödade 130 människor i Paris, reste Krayem från Bryssel till Amsterdam med buss, något han ska ha erkänt i förhör. Bokningsuppgifter för bussresan, med biljetter i falska namn för Krayem och kamraten, har hittats av utredarna, skriver Sydsvenskan.

– Det var två enkla biljetter, uppger en källa på federala åklagarmyndigheten i Bryssel.

Krayem har även sagt att han bokat ett hotellrum i Amsterdam, men ingen vet varför han ångrade sig och åkte tillbaka till Bryssel samma kväll.

Resan kopplas dock samman med en dator, som sannolikt använts av flera av terroristerna och som hittades efter terrordåden i Bryssel. I den fanns en lista över mål. Där ingick samtliga de platser som attackerades i Paris, men också "metron" (tunnelbanan) och Schiphol.

Franska utredare tror enligt tidningen Le Monde att terroristerna den 13 november även tänkte attackera tunnelbanan i Paris, samt Schiphol, men att dessa planer av någon anledning övergavs.

I mars i år slog de i stället till mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel och dödade 32 människor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset