Polisen kommer bevaka minnestunden på onsdagen.
Polisen kommer bevaka minnestunden på onsdagen.

På onsdagskvällen hålls en minnesstund för pojken som drunknade i lördags. Polisen kommer närvara under minnesstunden.

Det var i lördags eftermiddag som den 17-årige pojken drunknade vid en badplats i Degerfors. På onsdagskvällen klockan 18.00 hålls en minnesstund på Degernäs camping för att hedra pojken, där även polisen kommer att finnas på plats.

– Vi kommer att ha personal på plats och närvara vid ceremonin. Det primära syftet från vår sida är att vara behjälplig på plats och finnas till för någon om de vill prata kring händelsen, säger Anderas Petterson, gruppchef vid polisen i Degerfors.

Dödsfallet har upprört många i det lilla samhället. I måndags utbröt ett storbråk på Stora Vallaskolan och rektorn valde att stänga skolan efter händelsen. På natten till tisdagen uppkom ytterligare en händelse där en person hämtades in till polisen med eventuella kopplingar till bråket.

Man tycker olika och man uppfattar saker olika men falsk ryktesspridning är ju farligt i det här läget att man sätter fart på något som inte är sant

Men trots oroligheterna bland ungdomarna efter drunkningen ser Andreas Pettersson inte att någon anledning att ha förstärkt polisbevakning under kvällens minnesstund.

– Minnesstunden är fridfull tillställning för de som vill minnas och sörja ihop. Vi ser inte i nuläget att det kommer bli någon störning på arrangemanget.

LÄS MER: Polisförbundet rasar mot allmänhetens agerande: Moralisk kollaps

”Falsk ryktesspridning är farligt i det här läget”

Enligt polisen umgicks 17-åringen i en stor kompiskrets och efter dödsfallet har mycket rykten spridits bland ungdomarna i Degerfors.

– Pojken var omtyckt av väldigt många, han var lite var stans och kanske mer kompis med några än med andra. Det handlar om att någon uttryckt sig klumpigt i den här svåra stunden och det har satt fart på allt, berättar Andreas Pettersson.

LÄS MER: Oroligt i Degerfors efter drunkning – polisen förstärker vid skola

Han vill uppmana personer att inte sprida saker som man egentligen inte vet.

– Man tycker olika och man uppfattar saker olika men falsk ryktesspridning är ju farligt i det här läget att man sätter fart på något som inte är sant, säger Andreas Pettersson.

Försvann under vattenytan

17-åringen var tillsammans med ett kompisgäng när de på lördagseftermiddagen tog sig till badplatsen vid Degerfors camping för att bada. Enligt uppgift ska pojken ha försvunnit ner under vattenytan, och personer som befunnit sig på platsen ska ha upplevt att han inte längre orkade simma eller ta sig upp ur vattnet.

LÄS MER: Polisens kritik då pojke drunknade: Folk stod i vägen och filmade

Det var mycket folk på plats på stranden vid händelsen och polisen har berättat hur de fysiskt fick se till att folk flyttade på sig för att de skulle kunna utföra sitt arbete. Vittnen filmade även med sina mobiltelefoner när den livlöse pojken blev uppburen på land.

Efter dödsfallet rasade polisen i Örebro län på sin facebooksida, vilket Metro tidigt kunde rapportera. ”Jag vill även ifrågasätta de personer som tar fram sina mobiltelefoner och påbörjar en privat fotodokumentation på den drabbade pojken när han väl kommer upp ur vattnet”, gick bland annat att läsa.

Inlägget har fått stor spridning och rört upp starka känslor, inte minst i Degerfors.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset