Fredrik Sandberg/TT/AP Photo/Eugene Hoshiko

En polis har till en lokaltidning uppgett att tiggande personer köper ut cigaretter till minderåriga och flera gånger berättat om misstänkta brottslingars bakgrund. Nu anmäls han för tjänstefel och hets mot folkgrupp.

Det var tidigare i oktober som en läsare anmälde polismannen för hans upprepade uttalanden i lokaltidningen. Där har han gång på gång gett uttryck för fördomar och uppgett etniciteten på brottsmisstänkta, enligt anmälan.

”Vad gör Polismyndigheten när en av deras poliser vid upprepade tillfällen sprider fördomar och bidrar till polemik mellan etniska grupper?”, frågar personen i anmälan.

Förra veckan skickade polisens internutredningar vidare ärendet, som hos dem rubricerades som tjänstefel, till Justititekanslern – där det har fått rubriceringen hets mot folkgrupp.

När Metro når polismannen har han ännu inte hört talas om anmälan. Därför vill han inte bli citerad innan han har hunnit kontakta Justitiekanslern själv. Han menar dock att han förklarar i klartext när ingen annan vågar och han hävdar att vi i Sverige är flata mot utländska brottslingar som kan komma hit och ”lura skjortan” av oss. Han tycker inte att vi ska ta emot "skiten" som händer här.

– Du kan skriva så här om du vill: Jag arbetar som områdespolis och är väldigt mån om mina invånare därute, jag försöker hålla dem ajour i fråga om allt som händer, säger han.

Polismannen har i tidningen även berättat att personer som sitter utanför mataffärer och tigger köper ut cigaretter åt minderåriga mot betalning – något han inte tycker är okej. Det är baserat på vittnen som har ringt till honom och berättat, uppger han. Han uppger även att han märker att tiggeriet är organiserat – och att polisen vid flera tillfällen har ryckt ut till slagsmål mellan tiggande personer över platsfördelning. Samtidigt tycker han att det är fruktansvärt att de som tigger är så utsatta.

Justitiekanslern ska nu ta beslut om huruvida förundersökning ska inledas eller inte.

– Oftast fattas beslutet inom en vecka eller två, säger Anna-Karin Larsson hos Justitiekanslern.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset