Polis varnar för nya betaltjänsten Swish
Polis varnar för nya betaltjänsten Swish

Swish är en ny tjänst som ska göra det enklare att betala via mobilen. Men den nya tjänsten kan bli ett mål för bedragare. 
– Det kan säga swish på ett väldigt obehagligt sätt, säger polisen Anders Olofsson. 

Är du skyldig en kompis en struntsumma? Nu gör en ny mobiltjänst att du kan slippa krångliga överföringar. I stället kan du öppna appen, slå in din väns mobilnummer, ange summa och skicka i väg. Pengarna dyker upp på mottagarens konto direkt. 
 
Men appen, som heter Swish och är ett samarbete mellan sex banker, kan också utgöra en säkerhetsrisk. Anders Olofsson, som arbetar med bedrägerier på Stockholmspolisen, varnar för att appen kan angripas av trojaner. 
– Systemet är troligtvis säkert, men svagheten är sannolikt inloggningspunkterna. Kan någon ta kontroll över din telefon, då kan det säga swish på ett väldigt obehagligt sätt. Då skulle någon kunna skicka pengar till ett konto som användaren inte har godkänt, säger han.
 
Men enligt Erik Kristow på Danske Bank är Swish lika säker som andra tjänster som bankerna erbjuder. 
– Säkerheten och användarvänligheten är a och o. Vi garanterar att det är säkert, säger han. 

Hur ser du på risken att obehöriga tar kontroll av appen med en trojan?
– För att göra en överföring måste användaren logga in med mobilt bank-id, och det måste godkännas via en internetbank. Men vi jobbar hela tiden med säkerhetsfrågorna och utvecklar produkten.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset