Ryktet som spridits på nätet fann sin väg in i kommunens chatt om flyktingmottagandet i fredags.
Ryktet som spridits på nätet fann sin väg in i kommunens chatt om flyktingmottagandet i fredags.

Polisen och Vellinge kommun anklagas på nätet för att ha mörkat en våldtäkt på ett asylboende i Höllviken – påståenden som kommunpolisen Jörgen Sjåstad helt avfärdar som falska.

Inför att Vellinge kommun ska ta emot kring 300 flyktingar under det kommande året så hade kommunen en chatt i fredags. I chatten dök påståenden om en mörkad våldtäkt på ett asylboende upp, ett påstående som också spridits på nätet, rapporterar Sydsvenskan.

En av kommentarerna löd, enligt tidningen: "...med tanke på vad som hände med flickan som blev våldtagen på asylboendet (...) som ni på kommunen mörkat för (...) att få oss att tro att det är säkert med dessa hem/boenden."

Men enligt Jörgen Sjåstad, kommunpolis i Vellinge, så stämmer inte påståendet.

– Det anmäldes fem våldtäkter i Vellinge kommun förra året varav en i Höllviken. I år har ytterligare en anmälts. Vi kan inte hitta något sexualbrott i Vellinge kommun som är relaterat till flyktingar eller asylsökande, säger han.

►LÄS MER: Spred falskt rykte om vapengömma på jämtländskt asylboende

I de två fallen som gäller Höllviken handlar det om händelser inom nära relationer där alla inblandade är svenska medborgare.

– Att polisen eller kommunen medvetet skulle mörka något sådant här är rent nonsens, säger Jörgen Sjåstad.

– Vi har hittills inte märkt någon brottslighet som kan relateras till de flyktingar som finns i kommunen. Vi kan inte skylla allt på dem som kommer hit, säger han till Sydsvenskan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset