Det var 105 hål från handgranatens projektiler i bilen.
Det var 105 hål från handgranatens projektiler i bilen.

Det var i augusti i år som en polisbuss attackerades med handgranat i Tumba utanför Stockholm. I ett mycket uppmärksammat inlägg på Facebook skriver de om händelsen.

Under måndagen delade polisen i Stockholm ett inlägg på Facebook som snabbt engagerade tusentals. Inlägget handlar om händelsen i Tumba i södra Stockholm natten mot den 21 augusti, då en polisbuss attackerades med en handgranat.

Patrullen hade tillkallats till platsen under en kväll som dessförinnan hade innehållit både stenkastning mot polisen och ett brandattentat mot polisstationen i Tumba.

Militära vapen, i Stockholm, i fredstid.

”Plötsligt sker en kraftig detonation utanför bilen. Smällen är öronbedövande och alla i bussen känner av tryckvågen… Ett militärt vapen som används i krig. Kastat mot en polisbil i fredstid. I en förort i Stockholm. I nådens år 2015.”


►LÄS MER: Scott Goodwin: Det här är slutet för mig som "Facebook-polisen"


Tyst från media.

Polismannen Fredrik Age var den som skrev det uppmärksammade inlägget, som är menat som ett känslouttryck för många poliser. Han menar bland annat att händelsen fick oförtjänt lite uppmärksamhet, både politiskt och medialt, med tanke på hur grovt angreppet var.

– Det här är en av de värsta händelserna – riktat mot en polis – sedan Malexander, och varken journalistkåren, eller riksdag och regering pratar om det. Det tycker vi är ganska skrämmande. Sen förstår jag också att det kanske finns en strategi, att man kanske inte skriver så mycket för att inte blossa upp det ännu mer, säger han.

Hesham Akbari är presstalesman för polisen region Stockholm.

– Från myndighetshåll kan vi inte säga vad som ska uppmärksammas mer eller mindre, men ansatsen – att det här är ett hot mot demokratin – är någonting som inte minst kommenderingschefen i det här ärendet har uttryckt också. Det är viktigt att vi backar från den här typen av angrepp.


►LÄS MER: Därför ska du inte dela efterlysningar på Facebook

Ska vi stå ut med vad som helst?

”Ingen har nog illusionen att man kommer rädda världen, men inte heller att man ska stå ut med vad som helst… Nu börjar man kasta militära handgranater på polisen. Tänk om poliserna haft rutan nedvevad? Eller om man haft dörren öppen? Måste någon dö innan det blir en reaktion från samhället och tredje statsmakten? Då vill i alla fall inte jag vara med längre…”, skriver polisen på Facebook.

Under tisdagsmorgonen greps en 18-årig man, på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Två andra män greps också, skäligen misstänkta för anstiftan till mord samt försök till mord.

►LÄS MER: Skarp handgranat mot polisbuss

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott