Polisen dementerar att branden mot Gottsundaskolan i Uppsala skulle ha handlat om något hämndmotiv. Inom några dagar ska nya förhör hållas med flickorna.

Två flickor under 15 år misstänks ha anlagt branden i Gottsundaskolan i Uppsala natten mot måndagen. I helgen innan branden skedde ett inbrott i skolan men polisen vill inte kommentera om det kan kopplas till branden.

– Det här är detaljer som är inom den pågående förundersökningen. Vi vet naturligtvis massa saker men det är inget vi kan tala om i nuläget så länge förundersökningen pågår, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson i Uppsala.

På Snapchat sprids filmklipp som kopplas till de misstänkta, bland annat med texten: ”hemkörd av horpolisen”. En film är från en buss som enligt polisen är tagen innan branden och inte efter, som vissa elever på Gottsundaskolan har trott.

– Filmsekvensen från en bussresa är före själva branden. Som vi bedömer det är det filmat innan det brinner på skolan, säger Lisa Sannervik.

LÄS MER: Så påverkas stadsdelen efter skolbranden i Uppsala

Polisen dementerar hämndmotiv

Stefan Siesing, yttre befäl vid Uppsalapolisen, säger att man i nuläget inte misstänker något hämndmotiv.

– De här flickorna går inte på Gottsundaskolan och de åker inte dit för att tända eld på skolan. Det är inte deras uppsåt. Den här händelsen isolerar vi som en egen händelse. Sen har det spridits i sociala medier att de har gjort en hämndaktion men så är inte fallet. Det finns inga uppgifter på att de åkt dit enkom för att tända eld på skolan.

”Inte framkommit något som kopplar min klient”

Båda flickorna har fått juridiska biträden, som ska ta tillvara deras intressen under utredningen.

– Jag kan bara säga att under det möte som vi hade i går, det är väl ett förhör, så har det inte framkommit något som kopplar min klient till branden. Det är bara så jag kan uttrycka det än så länge. Det kommer naturligtvis inom ett par dagar, jag kan inte säga när, hållas ytterligare förhör. Det var en känslig situation naturligtvis med de här misstankarna. Ingen mår bra av att bli anklagad för något sådant, säger Jörgen Ebbersten, som företräder en av flickorna.

LÄS MER: 483 elever skollösa efter brand – två misstänks för mordbrand

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset