"Vi vet av erfarenhet att det brukar vara oroligt den här tiden på året".
"Vi vet av erfarenhet att det brukar vara oroligt den här tiden på året".

Efter gårdagens bilbränder i Frölunda och Trollhättan uppmanar nu polisen i Göteborg att föräldrar och vuxna tar sig en extra promenad under kvällen och visar sig ute bland ungdomarna.

 

Hittills är två personer gripna i Frölunda efter gårdagens bilbränder. Polisen rustar nu upp inför kvällen.

– Vi hoppas på extra personal ute på de platser där detta har skett. Vi har en särskilt händelse i region väst där vi har en stab som ska hjälpa till med allting och skicka resurser dit de behövs. Det är ju inte säkert att det blir oroligt på samma ställen. Så vi ska vara rörliga, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisregion väst.

LÄS MER: Våg av bilbränder på flera håll i landet – stenkastning mot polisen

Extra personal på plats

Under dagen har man haft kontakt med kommunerna för att få ut fältassistenter under kvällen och pratat med boende i de drabbade områdena.

– Både i Göteborg och i Trollhättan har man haft extra personal ute. Trygghetsskaparna har pratat med folk så vi har fått mycket tips och vittnesmål. Det har varit väldigt bra, säger Peter Adlersson.

Vanligt under skolstart

Bilbränder och andra typer av oroligheter är inte ovanliga under den här tiden på året, menar Peter Adlersson. Oftast är det ungdomar som bor i områdena som står för skadegörelsen.

– Vi vet av erfarenhet att det brukar vara oroligt den här tiden på året. Det är skolstart och så vidare. Konstigt nog blir det oroligare då. Så har det varit i flera år. Sen vet man inte när det ska börja. Nu var det väl lite mer än vanligt. Bilbränder och andra oroligheter brukar pågå ett par tre dagar. Därför har vi rustat för att kunna möta upp det. Sen kan vi inte vara på alla platser samtidigt, säger Peter Adlersson.

LÄS MER: Linas bil brändes: ”Jag skakade och fick tårar i ögonen”

Polisen har även pratat med föräldrar till barn som de vet har varit ute under kvällen.

– Vi uppmanar föräldrar att prata med sina barn. Vi har haft orossamtal med en hel del föräldrar vars barn vi vet har varit ute, säger Peter Adlersson.

”Ta en extra promenad”

Inför kvällen uppmanar polisen att boende i området går ut och visar att de finns där.

– Vi hoppas på att föräldrar och de som bor i området tar sig en extra promenad idag och visar sig ute. Ju fler vuxna som visar sig ute desto bättre är det, säger Peter Adlersson.  

LÄS MER: Flera gripna efter bilbrandsvågen

Fått många tips

Polisen är dock väldigt tacksamma, då många boende i de drabbade områdena har hjälpt till under dagen.

– Vi har fått en mängd filmer från vittnen så vi har fått bra hjälp. De allra flesta som bor där tycker ju att det här är för jäkligt så de hjälper ju oss. De vill ju inget annat än att det här ska sluta, säger Peter Adlersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset