Stor polisinsats vid Centralen i Stockholm på fredagskvällen.
Stor polisinsats vid Centralen i Stockholm på fredagskvällen.

Ett hundratal maskerade män drabbade samman med väktare och polis i centrala Stockholm på fredagskvällen. Enligt polisens rapport ska målet med de maskerade männens samling i centrum ha varit att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott.

Polisen fick under fredagskvällen veta att flera personer planerade att vara i centrala Stockholm för att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott. Detta, enligt flygblad, som delades ut av svartklädda personer maskerade med rånarluvor och bar armbindlar i okänd färg, skriver polisen i sin rapport.

Svartklädda och maskerade män, runt ett hundratal, drabbade senare på kvällen samman med polis. Efter våldsamheterna frihetsberövades en person, misstänkt för att ha misshandlat en polis. Personen som greps släpptes på lördagsmorgonen, men brottsmisstankarna kvarstår.

– Personen är inte längre frihetsberövad, men misstänks för brottet våld mot tjänsteman, säger Towe Hägg, informatör vid Stockholmspolisen.

Ytterligare en handfull personer omhändertogs och avlägsnades från platsen. Därutöver har ett fall av brott mot knivlagen rapporterats.

Försöker få en bild

Enligt Aftonbladet ska våldsverkarna ha attackerat personer som ser ut att ha utländsk bakgrund i området vid centralstationen.

Polisen hade redan på förhand fått information om att personer med koppling till olika fotbollsfirmor skulle samlas i Stockholm på fredagskvällen. Kravallutrustad polis kommenderades ut för att möta de olika grupperna.

Rasistiska flygblad

– Polisen har kommit i kontakt med dem vid olika tillfällen och har främst splittrat dem. Sedan har det här lugnat ned sig efter en timme cirka, sade Fredrik Nylén vid Citypolisen i natt.

I en film som Aftonbladet publicerat syns hur ett stort svartklätt, maskerat gäng ger sig på ett antal väktare vid Sergels torg. Enligt polisen ska det ha rört sig om mellan 70 och 100 personer som deltog i våldsamheterna.

Före attacken ska rasistiska flygblad med rubriken "Det är nog nu!" ha spridits, riktat mot ”gatubarnen” vid Centralen. En poliskälla uppger för Aftonbladet att de grupper som rörde sig i city bestod av såväl fotbollshuliganer som nazister.

Oklar extremistkoppling

Men att våldsverkarna ska ha haft högerextrema syften kunde polisen varken bekräfta eller dementera i natt.

– Det är inte bekräftat. Den dokumentation som finns i ärendet pratar bara om fotbollslagens firmor, sedan kan självklart medlemmar i en firma ha politiska åsikter också, sade Nylén.

Så polisen har ingen som helst information om att nazister ska ha delat ut flygblad och angripit mörkhyade personer?

– Jag har fått ett telefonsamtal från polis om att man har hittat flygblad, men ingenting om vem som i så fall har stått och delat ut dem. Det kan mycket väl finnas mer information som inte är känd för mig.

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen lade sent på kvällen ut en text om oroligheterna i Stockholms city på sin hemsida, där händelsen beskrivs som att huliganer ”rensat upp bland de kriminella invandrarna”.

►LÄS MER: Stort polispådrag – maskerade personer gick till attack

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott