Skogsbrand strax utanför Hammarstrand på måndagen.
Skogsbrand strax utanför Hammarstrand på måndagen.

Polisen har beordrats att hjälpa räddningstjänsten att utrymma ett 40-tal fastigheter, några av dem närheten av semesterfavoriten Idre. "Man gör det här i ett tidigt skede för att inte hamna i en akut situation," säger Tommy Lindh vid polisen.

Branden i Älvdalen sprider sig hastigt, enligt ett VMA som gick ut på onsdagsförmiddagen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området mellan skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget i Dalarna att snarast utrymma.

Riskzonen ligger bara någon mil från semesterfavoriten Idre.

Många fastigheter

Polisen i Bergslagen har skickat fyra patruller till området för att säkerställa att alla personer lämnar området. Totalt rör det sig om ett 40-tal fastigheter som behöver utrymmas.

LÄS MER: Nej, Sverige har inte tackat nej till rysk hjälp med bränderna

– Det är ganska många fastigheter men det ska inte vara särskilt många som är fast boende, säger Tommy Lindh, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

Polisen kommer att knacka dörr för att se till att alla evakueras.

– Det är inte jättepanik just nu. Man gör det här i ett tidigt skede för att inte hamna i en akut situation, säger Tommy Lindh.

Flera bränder

Även i den närliggande byn Lillhärdal förbereder man sig på att lämna området.

– Det är en brand på var sida om byn. Det är väl så att man får börja ställa in sig på att lämna, säger Per Persson som bor i byn.

LÄS MER: Nu står hoppet till brandflygplanen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bränder