Enligt Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, är inte de målsägandes bröststorlek någon faktor i utredningen.
Enligt Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, är inte de målsägandes bröststorlek någon faktor i utredningen.

Under helgen anmäldes en man i Umeå för misshandel och sexuellt ofredande. Men polisen i Östersund la snabbt ned utredningen. Polisen möter nu kritik efter att förundersökningsledaren menade att kvinnan som anmält mannen hade så stora bröst att det inte gick att undvika att snudda vid dem.

Under helgen kom en hockeyspelare i Umeå att omhändertas av polis efter en lagfest i Östersund. Mannen var kraftigt berusad och kom att tas in på polisstation under natten. Mannen kom i samband med att han hämtades av polis att anmälas för misshandel och sexuellt ofredande. Det rapporterar SVT Västerbotten.

► LÄS MER: Berusad kvinna attackerade polis med bröstmjölk
Men bara två dagar efter att mannen anmälts lades utredningen ner, då ”konkreta byggstenar som fanns för brottet inte fanns där. Till Expressen sa den jourhavande förundersökningsledaren att kvinnan som anmält mannen för sexuellt ofredande hade så stora bröst att det var omöjligt att inte snudda vid dem.

– När det gäller det sexuella ofredandet så stod de vid ett barbord och så kommer han i fyllan och hänger armarna om två stycken bakifrån, och då råkar han snudda till bröstet på den ena. Och det hör till saken att de hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem, är man på fyllan och hänger sig över nån, ja du kan ju förstå hur det kan ha gått till, sa han till Expressen.

Enligt Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, är inte de målsägandes bröststorlek någon faktor i utredningen.

– ”Gigantiska bröst” har inget att göra med bedömningen om det är brott eller ej. Det ska ju inte påverka om man som kvinna har små eller stora bröst huruvida det är ett tal om brott. Så är det inte tänkt i lagstiftningen, det kan jag inte för mitt liv tro på. Det får han stå för själv, säger Jerand till Expressen.

Uttalandet möter nu kritik, bland annat från Elisabeth Massi Fritz, brottsmålsadvokat och debattör.

– Att ta på en kvinnas bröst oavsett storlek på brösten är ett sexuellt ofredande. En kvinnas ska inte behöva ta skulden för ett sexuellt ofredande och för att hon har för stora bröst. Då går det för långt i detta tafsande som så många kvinnor och flickor får utstå, säger hon till Expressen.

► LÄS MER: Polis avhyste ammande kvinna – hundratals samlades i amningsprotest

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Misshandel