Här tar Lars Hallberg, chef för utredningsenheten, emot priset Rosa tisteln.
Här tar Lars Hallberg, chef för utredningsenheten, emot priset Rosa tisteln.

Under invigningen av Europride i Stockholm fick polismyndigheten ta emot Rosa tisteln – en utmärkelse som RFSL Stockholm delar ut varje år till en organisation som motarbetat hbtq-rörelsen.

Varje år delar RFSL Stockholmut tre priser: Regnbågspriset till någon som gjort något bra för hbtq-personer rättigheter. Gamla hjältar-priset till någon som kanske har glömts bort, men som historiskt sett gjort mycket för rörelsen och så Rosa tisteln – till någon som motarbetat hbtq-rörelsen.

Lars Hallberg, chef för utredningsenheten, fick ta emot Rosa tisteln.

LÄS MER: Experten: Därför ska du besöka en Pridefestival i sommar

I år var det Polismyndigheten som fick ta emot Rosa tisteln under invigningen i Stockholm. Myndigheten får priset eftersom de gav tillstånd till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att ha ett bord bredvid RFSL:s tillfälliga lokaler på ett av torgen i Visby under Almedalsveckan. Det ledde till att RFSL Ungdom valde att ställa in sin medverkan i Almedalen. 

– Det är ju självklart inget pris vi vill ha. Men det vi har sagt är att vi förstår att människor är oroliga i det här klimatet som är idag, säger Elisabeth Anestad, kommenderingschef för Europride till Metro.

Elisabeth Anestad är kommenderingschef för Pride och var även var biträdande kommenderingschef för Almedalen.

Almedalen grunden till pris

Genom att dela ut Rosa tisteln villl RFSL uppmärksamma att det fortfarande finns mycket att jobba med när det gäller hbtq-personers trygghet och rättigheter.

LÄS MER: Debatt: Fem tips på hur du kan göra livet bättre för hbtq-personer

– Det har varit andra gånger vi har känt att polisen har prioriterat nazisterna, men det är främst händelsen i Almedalen som är orsaken till att de får mottaga Rosa tisteln, säger Freddy Grip, vice ordförande för RFSL i Stockholm.

Vi hade tagit samma beslut igen

En självklarhet att ta emot

Tidigare har bland annat Region Gotland, Sverigedemokraterna och AIK fått Rosa tisteln, men Polismyndigheten är en av få organisationer som faktiskt varit på plats för att ta emot utmärkelsen. 

– För oss var det självklart att vi skulle gå dit och ta emot det eftersom vi känner att vi står upp för de beslut som vi har fattat, säger Elisabeth Anestad.

LÄS MER: Stor psykisk ohälsa bland transpersoner – ”behövs större satsningar”

– Det var väldigt respektfullt. De tog emot priset, sa att de naturligtvis inte ville ha det och sa att de förstår våran oro och att de ska göra allt för att vi ska ha en bra Pride. Det är ju precis det man vill höra när man ger någon kritik, säger Freddy Grip.

Freddy Grip är vice ordförande för RFSL i STockholm och var med och delade ut priset under måndagen. Foto: Christoffer Andersson.

Agerade inom lagen

Polismyndigheten menar de att de agerade helt enligt lagen under Almedalsveckan.

– Vi har väldigt få möjligheter att fatta något annat beslut än det vi gjorde. Vi hade tagit samma beslut igen, säger Elisabeth Anestad på polisen.

Vill se förändring

RFSL vill få bort den nazistiska närvaron när de anordnar events och demonstrationer.

– Vi vill ha en tryggare vardag och ett tryggare sätt att organisera oss. Vi vill att polisen ser över hur de tolkar ordningslagen och hur de tillämpar den. Vi uppmanar även våra nationella politiker att se över lagstiftningen i stort, säger Freddy Grip.

LÄS MER: NMR:s närvaro i Almedalen – så funkar rätten att demonstrera

Krävs lagändring

Elisabeth Anestad på polisen menar att det inte handlar om en tolkningsfråga. För att polisen ska kunna hindra NMR från att demonstrera krävs det en lagändring.

– Om vi som myndighet ska kunna fatta andra beslut behöver man ändra på de grundlagsskyddade rättigheterna att uttrycka sina åsikter på olika sätt. Idag får man även ha obehagliga åsikter, dock får man inte begå brott genom att uttrycka dem, säger Elisabeth Anestad.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset