Polisen får ett nytt verktyg för att bekämpa brott.
Polisen får ett nytt verktyg för att bekämpa brott.

Inom kort får polisen för första gången rätt att söka i en databas med fingeravtryck från ungefär 400 000 asylsökande, rapporterar SR Ekot. Ett viktigt verktyg för brottsbekämpning, enligt polisen.

Den 20 juli får polisen börja använda sig av EU:s databas Eurodac. Där lagras fingeravtryck från flyktingar som söker asyl i något av EU:s medlemsländer. Information om runt 400 000 personer finns i databasen.

– Det här är en viktig komponent när det gäller vårt arbete beträffande grov brottslighet men även beträffande när vi ska arbeta med terroristbekämpning av olika slag, säger Lena Bergenstråle från polisens internationella enhet till Sveriges Radio Ekot.

Förslaget om att polisen skulle få rätt att använda sig av databasen kom för fem år sedan och träder alltså i kraft i juli. Men det är bara vid misstanke om grova brott eller terrorism som polisen får göra slagningar i databasen.

– Vi håller också den typen av principer väldigt högt, nämligen att skydda den personliga integriteten. Man ska inte känna när man lämnar sina fingrar i ett sådant här ärende att det används vid generella sökningar, säger Lena Bergenstråle till SR Ekot.

Uppgifter om de asylsökande lagras i databasen i upp till tio år.

Polisen i Sverige får dessutom tillgång till två andra databaser där information om asylsökande lagras. Detta med anledning av att det internationella samarbetet gällande brottsbekämpning ökar.

LÄS MER: Ser du vilket vapen som är äkta? Det kan knappt polisen

LÄS MER: Polisens varning: Öppna inte bilagan i det här mejlet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset