Den största gruppen fortkörare runt skolorna är föräldrarna själva, säger polisen.
Den största gruppen fortkörare runt skolorna är föräldrarna själva, säger polisen.

Polisen sätter in många hastighetskontroller inför skolstarten. Men de som kör för fort är föräldrarna själva. "Föräldrarna har bråttom, de ska köra så långt fram som möjligt" säger Bengt Karlsson, chef för trafikpolisen region väst.

”Det kokar lite i kroppen varje gång jag ser någon köra i full fart förbi skolor”

”Folk verkar inte förstå, tänk om de själva skulle köra på sitt eget barn?”.

Det här är några exempel på vad polisen får höra när de gör trafikkontroller vid skolor, vilket polisen skriver på sin Facebooksida. De uppmanar alla som tänker efter och tar ansvar att sprida budskapet om att ta det lugnt runt skolorna.

När höstterminen drar igång denna vecka storsatsar polisen eftersom många kör för fort. Och den största gruppen fortkörare är barnens egna föräldrar, enligt polisen.

Bengt Karlsson är tillförordnad trafikpolischef för region väst. Han säger att man ser tydligt vilka skolor som är värst.

►LÄS MER: Polisen: Därför ska du inte sova med fönstret öppet

– Där satsar vi och gör hastighetskontroller. På den värsta skolan är det 70 procent som kör över gränsen, säger Bengt Karlsson.

Vid 30-kilometersbegränsningar är det få som kryper under 30 säger han. Om att det är föräldrarna själva som kör för fort säger Karlsson att det tyder på stress.

– Då är det ändå så att vi har skolskyltar överallt. Föräldrarna har bråttom till skolan för att hämta sina barn, de ska köra så långt fram till porten så möjligt komma så nära som möjligt.

Försäkringsbolaget If har ställt frågor till drygt 1100 av Sveriges rektorer om trafiken kring skolorna och de uppger att det sker fler och fler trafikincidenter.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetsfrämjande (NTF), säger att polisens insatser är bra. Men när skolstarten är över då fortsätter fortkörningarna.

Mikael Burwick, chef för NTF öst, som innefattar Stockholm, säger att det är många som skulle kunna ta sig till skolan utan bil. Vägarna runt skolorna är inte anpassade för höga hastigheter.

– Ofta tror jag att det blir ett mönster där man inte tänker på hur man bidrar själv till en sämre trafiksäkerhet. Man skulle hellre ta sig till skolan på cykeln eller till fots.

►LÄS MER: Polisen och bankernas krav: Gör om ID-korten

Även han säger att stressade föräldrar är en stor del av varför så många kör för fort runt skolorna.

– Man kanske känner att det är svårt att få tiden att räcka till. Det är lätt hänt att det blir ett mönster.

Polischefen Bengt Karlsson säger att förhoppningsvis kan de ökade kontrollerna inför skolstarten få folk att tänka till i framtiden också.

– Inte bara den här veckan utan även resten av året, säger Bengt Karlsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset