Flera för polisen okända sexköpare kan ha gömt sig i sexbrottsutredningen runt polischefen Göran Lindberg. Men det var för dyrt att spåra upp förbrytarna, säger den dåvarande spaningsledaren.

Scanpix

Det är tidningen Feministiskt Perspektiv som i en serie artiklar granskat polisutredningen som ledde fram till att polischef Göran Lindberg, även kallad Kapten klänning, kunde gripas och därefter även dömas till fängelse för bland annat sexbrott.

– Det är klart att det fanns moment som handlade om att man kunde tittat på fler personer som fanns i materialet, säger den dåvarande spaningsledaren Jonas Trolle, till Metro.

Fallet Göran Lindberg började nystas upp när en 60-årig man dog efter ett fall från en lägenhet i Stockholm. Efter ett tag stod det klart att han var med i ett nätverk med sexförbrytare som grovt utnyttjade och förnedrade kvinnor. I den avlidne mannens telefon och dator återfanns flera telefonnummer som polisen aldrig följde upp.

Jonas Trolle säger att det absolut är möjligt att det finns både en och två och tio sexköpare bland de 320 telefonnummer som aldrig kontrollerades. Men det skulle blivit på tok för dyrt att kontrollera nummer. 

– Han hade en kontantlur med 20 namn och ett fickminne med 300 namn. Om vi skulle gå igenom det skulle kostnaden hamna på över 600 000 kronor, säger Jonas Trolle.

Om polisen ändå skulle kontrollerat alla telefonnummer skulle många oskyldiga berörts. 

– Vi skulle kontrollera personer som är släkt och vänner och det hade inte den relevansen.

Polisen kom Göran Lindberg på spåren tack vare förhör som hölls efter den 60-årige mannens död. I förhör ska kvinnor ha pekat ut hundratals män som sexförbrytare, däribland Göran Lindberg. Men enligt Feministiskt perspektiv utreddes trots det aldrig grova brott mot unga kvinnor.

Göran Lindberg ska ha ingått i ett sexförbrytarnätverk, och när den tidigare ledaren dog ska han ha tagit över rollen som samordnade av sexträffarna, skriver tidningen.

– Vårt uppdrag var inte att leta sexköpare, vi hade andra fokus. Fokus för oss var att lagföra Göran Lindberg för det han sedermera blev dömd för, förklarar Jonas Trolle.

Polischef Göran Lindberg bad att få gå i pension bara dagar innan sekretessen i fallet kunde hävas. Han dömdes av hovrätten till sex års fängelse för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri och 28 fall av köp av sexuella tjänster. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset