Polisen blir omkörd av epatraktorer i 140. Nu vill de ha ett stopp.

En så kallad epa-traktor får bara köras i 30 kilometer i timmen, men efter ett antal incidenter där de bland annat blivit omkörda av en epa i 140 kilometer i timmen vill polisen förbjuda fordonen på vägarna. 

För att köra en a-traktor, som det egentligen heter, räcker det med att du är 15 år gammal och har moppekort. Nu vill Mars Östman, trafikchef hos polisen i Region Mitt, få bort traktorerna, skriver  Aftonbladet

– Det är många på landsbygden som blir irriterade över att jag säger det här, men uppdraget vi har är att att minska antalet skadade och döda i trafiken. Vi får många klagomål från medborgare som blir omkörda av en a-traktor, säger han till Aftonbladet. 

Han menar att epan är en rest från tiden efter andra världskriget då det behövdes traktorer för att modernisera jordbruket. 

I Uppsala, som tillhör Mats Östmans område, stoppades en epatraktor som kört i 90 kilometer i timmen i somras. En annan körde från polisen i  140 kilometer i timmen.

Östman tror inte att något förbud kommer att gå igenom, men hoppas i alla fall på nya regler som kräver att bilarna ska kontrollbesiktigas varje år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott