Henrik Johansson är med och driver sajten ”Inte rasist, men...” och är van vid att motta hot.
Henrik Johansson är med och driver sajten ”Inte rasist, men...” och är van vid att motta hot.

Henrik, 32, blev mordhotad av samma person tre gånger – men polisen lade ner utredningen. Då hittade han själv gärningsmannen – som erkände och nu är dömd.

På måndagen dömdes den 33-åriga gärningsmannen av Falu tingsrätt. Men inte tack vare polisen. Henrik Johansson, 32, som driver sajten ”Inte rasist, men…”, fick själv leta reda på gärningsmannen.

►LÄS MER: Antirasistsajt samlar in pengar för att köpa sd.se

Vid tre tillfällen har 33-åringen ringt till Henrik Johansson från dolt nummer och dödshotat honom och hans familj. Henrik anmälde mannen, men enligt polisen gick det inte att begära ut personens uppgifter från teleoperatören.

– Jag hann aldrig lämna in inspelningen av samtalet för de hann lägga ner ärendet. Jag ifrågasatte varför de inte begär ut en telefonlista från operatören. Då säger han: ”Nej, det går inte”, säger Henrik Johansson till Metro.

Men med hjälp av inspelningen kunde Henrik ta reda på vem som låg bakom hoten. Han lade ut samtalet på sajten ”Inte rasist, men…” för att få tips från allmänheten. Ett av tipsen ledde till att 33-åringen kunde spåras. 

►LÄS MER: Flashbacktrollet spred rasism på nätet i tio år: ”Jag orkar inte mer nu”

Henrik Johansson ringde också sin operatör och fick då beskedet att polisen visst skulle kunna begära ut telefonlistan från det aktuella tillfället. Tack vare hans ihärdighet öppnade polisen fallet igen som då togs över av polisen i Avesta.

– De har varit jättebra och kontaktat mig genom alla steg, så där har jag inga åsikter alls.

Falu tingsrätt fällde på måndagen mannen för olaga hot och ofredande, trots att han inte dök upp vid rättegångsförhandlingarna. Straffet blir 80 dagsböter om 50 kronor, alltså 4 000 kronor totalt, skriver Dalarnas tidningar

Henrik Johansson är nöjd med att gärningsmannen åkt fast, men tycker att han kom lindrigt undan.

– Jag tror det har noll effekt. Han hade sina skulder redan och det är väl oklart om han ens kommer att behöva betala i slutändan, tyvärr.

Tidningen skriver också att det stod klart att den dömde mannen känner SD-politiker från Falun, ett parti som ”Inte rasist, men…” granskat upprepade gånger. Henrik Johansson säger att mordhoten inte kommer att avskräcka honom från att fortsätta granska partiet.

– Det är klart man tänker i de banorna, men nej, det där kommer inte att läggas ner på grund av hot, säger han till Metro.

►LÄS MER: Jenny Bengtsson: Det rasistiska näthatet är Sverigedemokraternas fel

Det är inte första gången Henrik polisanmäler någon för olaga hot, och han tycker att fler ska stå på sig när polisen vill lägga ner utredningen.

– Acceptera inte bara ett nej, låt det inte stoppas där.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott