Det ser ut som vilket barnrum som helst. Men gosedjuren är inte till för mannens egna barn.

Politi
Politi
Politi

Norsk polis har släppt bilder på den källare i norska Vestoppland som de tror att en man i 40-årsåldern planerade att använda för att hålla svenska och norska barn som fångar.

Vid en första anblick ser det ut som vilket barnrum som helst med Super Mario-täcke och gosedjur, men väggarna är täckta av mjuka mattor som polisen tror är till för ljudisolering. 

– Rummets syfte är att inrymma barn under lång tid. Det finns både barnsängar och en toalett. Det finns Lego på hyllorna och ett kylskåp med mat, säger Julie Dalsveen vid polisen i Vestoppland till Norska TV 2.

Planerna på att kidnappa barn verkar ha varit långt gångna, även om polisen inte kan hitta något som tyder på att källaren faktiskt använts. I ett GPS-system som polisen beslagtog hade han planerat körrutter till en mängd olika barn. Han ska ha hyrt bil och kört hem till minst 70 adresser i Norge och Sverige, där barn bodde. Merparten ska ha varit svenska.

Mannen har enligt TV2 tidigare jobbat som lärare och misstänkts för ett övergrepp på en pojke 2008. Det var i samband med en polisutredning om barnövergrepp som polisen påträffade källaren.

Han hade hittat barnen via sociala medier, skrivit ut bilder på flera av dem och haft dem i sovrummet. I hans bostad hittades också barnbilder av sexuell natur. Han hade också ett elchockvapen som kan användas för att paralysera och en batong. Trots bevisläget kan polisen inte säga om mannen kommer att kunna åtalas för försök till kidnappning av barn eftersom inget tyder på att något olagligt ägt rum.

Polisen vill passa på att uppmana föräldrar att tänka på vad de lägger ut för information och bilder om sina barn. 

► LÄS MER: Familj i Jönköping misstänks ha fängslat och våldtagit flicka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott