Polisen har svårt att hinna med alla utvisningsärenden.
Polisen har svårt att hinna med alla utvisningsärenden.

I Sverige finns 12 350 personer som är efterlysta efter att ha fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd, rapporterar SVT. Den stora mängden ärenden innebär en arbetsbelastning för polisen, som har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter.

Efter att polisen gått igenom sina utvisningsärenden från de senaste tre åren konstaterade de att bara en tredjedel av fallen klarats upp. Situationen beror till stor del på dagens lagstiftning gällande utvisningar, menar polisen.

LÄS MER: Kritik mot Sverige för ensamkommande

– Efter fyra år preskriberas ett beslut. Så ett stort antal av dessa ärenden preskriberas utan att vi har hittat personen, säger Per Löwenberg, gruppchef för gränspolissektionen till SVT.

I dagsläget söker polisen efter sammanlagt 12 350 personer som ska utvisas.

En person som fått sitt utvisningsbeslut preskriberat har rätt att ansöka på nytt efter fyra år.Förra året sökte sig ett stort antal flyktingar till Sverige och än har vi inte sett den fulla effekten av flyktingströmmen, menar Per Löwenborg. Han tror att antalet gömda flyktingar kommer bli ännu fler framöver.

LÄS MER: Trump Jr jämför flyktingar med godis

– Vi står inför en kraftig ökning i antal ärenden. Vi kommer att ha väldigt många som lever i svåra situationer och som håller sig undan, säger han till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset