Organiserade ligor över hela landet stjäl bildelar och orsakar samtidigt stor skada på fordonen. 
Organiserade ligor över hela landet stjäl bildelar och orsakar samtidigt stor skada på fordonen. 

Inbrott i bilar och stölder av rattar och krockkuddar har mer än fördubblats sedan förra året. "Det rör sig om ligor som skickar ut erfarna hantverkare", säger polis Håkan Carlsson.

Under perioden januari och februari i år anmäldes över 646 stölder av krockkuddar enligt Larmtjänst, försäkringsbolagens branschorganisation. Det är en stor ökning från samma period 2015, då endast 318 fall anmäldes. 

– Vad det beror på är så enkelt som att det finns ett behov. Man stjäl inte för att man behöver grejerna, man stjäl för att de går att sälja, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp. 

►LÄS MER: Över 100 fräcka väskstölder på tåg

Med erfarenhet och rätt verktyg är det lätt att ta sig in i en bil och ett inbrott kan vara över på några minuter. 

– De är effektiva och vad vi förstår går det väldigt fort. Det rör sig om ligor som skickar ut erfarna hantverkare för att stjäla och de är väl förberedda. Det rör sig mest om krockkuddar och rattar. 

Polisen försöker kartlägga ligorna och har redan gripit ett antal personer som misstänks vara delaktiga. Trots det har stölderna fortsatt. 

– De drar fram över landet, ena månaden kan de vara på västkusten medan de nästa månad kan operera i Jönköping, säger Håkan Carlsson. 

►LÄS MER: Döms för stöld av tre ton mobiler

För att ta sig in i bilen krossas ofta rutan innan delar i bilen kopplas loss. Ett sådant inbrott kan ta stor skada på bilen och bli kostsamt för ägare och försäkringsbolag. 

– Att åtgärda bilen kan betyda stora summor. Ibland har man till och med fått skrota bilen för att skadorna blivit för stora. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott