17-åringen misstänks ha tagit stryptag på Jennie Lundqvist.
17-åringen misstänks ha tagit stryptag på Jennie Lundqvist.

Mannen misstänks ha tagit stryptag på en polis när han var 17 år. Först nu, nästan två år senare, är det uppe i rätten. Polisen Jennie Lundqvist, 42, säger att hon aldrig varit med om någon liknande attack.

Jennie Lundqvist och hennes kolleger åkte till en stökig ungdomsfest i Fisksätra utanför Stockholm i januari förra året.

Hon stod utomhus och vaktade polisfordonen när hon plötsligt såg hur en person var på väg mot henne.

– Jag ser på lång väg att han är jättepåtänd och tänker att jag inte ska agera mot honom eftersom jag står helt själv. Jag tror att han ska gå förbi mig men han tacklar mig i stället och jag blir helt överrumplad, säger hon till Metro.

LÄS MER: Döms för att ha sexofredat polis – slipper betala skadestånd

”Grepp runt struphuvudet”

Jennie berättar att hon tryckte honom mot en polisbil och att han då tog ett strypgrepp om hennes hals.

– Han höll inte runt halsen utan tog ett grepp runt struphuvudet, som en klo. Jag har jobbat som polis i 13 år och har jobbat mycket i de utsatta områdena och mot grovt kriminella. Men jag har aldrig varit med om att någon går på en så fysiskt på det sättet. Så det tog mig på sängen.

Enligt henne släppte han först greppet när hon slog honom några gånger med batongen. Jennie berättar att hon larmade kolleger, sprang efter och sprejade honom med pepparsprej när han gjorde motstånd. Hon fick hjälp av kolleger och den misstänkte fördes till polisstationen. Eftersom han var 17 år hämtades han av sina föräldrar.

Jennies hals hade en svullnad och rodnad, enligt rättsintyget.

– Jag fick svårt att andas och hade ont efteråt. Vi kan inte tåla vad som helst. Det ingår inte våra arbetsuppgifter att bli halvt strypt på jobbet, säger hon.

LÄS MER: Blåljussabotage kan bli nytt brott – med stränga straff

Han nekar till brott

Den misstänkte, som nu har hunnit fylla 19, åtalades i december vid Nacka tingsrätt för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott. Jennie kräver hans föräldrar på knappt 9 000 kronor var i skadestånd för kränkning.

Mannen förnekar brott. Han säger i förhör att han inte gick in i Jennie med flit och nekar till att ha tagit stryptag på henne. Han hävdar vidare att hon försökt provocera och puttat till honom.

– Jag minns inte men jag tror hon puttade mig, sen puttade jag tillbaka. Sen tog hon en batong, slog mig […], sen sprang jag därifrån, hon sprang efter mig. Och sen minns jag att jag var nere på marken så här och sen sprayade hon mig i ögonen med pepparspray. Sen fick jag ett slag här […]. Det är det enda jag minns, säger han i polisförhör och berättar om blåmärken i ansiktet och på kroppen.

Han påstår vidare att Jennie sagt okvädningsord till honom och har gjort en anmälan som lades ner.

LÄS MER: Tre poliser attackerade på fem dagar

Rättegång pågår

Advokat Gabriella Södergård företräder honom.

– Jag kan inte svara på någon fråga. Jag har tystnadsplikt. Vi har våra regler och de följer jag till punkt och pricka, säger hon.

Förhandlingen var planerad i februari men flyttades fram på begäran av Gabriella Södergård. Den började i september och pågår fortfarande.

– Det är under all kritik att det har tagit så lång tid. Han var ju under 18 år så då ska det hanteras skyndsamt men det gjorde det inte, säger Jennie.

Metro har sökt åklagaren Daniel Suneson.

LÄS MER: Polisens skyddsombud: ”Det lokala buset har fått härja fritt för länge”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset