Polisavspärrningar som upprättades i samband med en skottlossning på Hisingen.
Polisavspärrningar som upprättades i samband med en skottlossning på Hisingen.

Enligt poliser har kriminella grupper har tagit över bostadsområden i Göteborg. Akuta larm prioriteras över förebyggande verksamhet. ”Det har gått ganska långt”, säger polisen Jon Zetterström till GP.

Till Göteborgs Posten, som först skrev om det här, uppger polisen att antalet poliser som är i yttre tjänst har halverats under de senaste 50 åren.

Akuta larm prioriteras över det förebyggande arbetet med polisiär närvaro i skolor och på gatorna:

– Och det krävs betydligt mer för att ta tillbaka ett område än att underhålla det. Idag är vi i ett läge där vi måste ta tillbaka områden från kriminella. Vi har skottlossningar med bara en anmälare där vi kommer fram och hittar folk skjutna. Det ligger höghus bredvid, men ingen ringer. Det har gått ganska långt, säger polisen Jon Zetterström till GP.

► LÄS MER: Sjätte dödsskjutningen i Göteborg
 

De senaste åren har det rapporterats om flertalet oroligheter och skottlossningar i Göteborg. Så sent som i dag avled en man i 25-årsåldern som under söndagen blev skjuten i en bil i Gårdsten. Enligt polisen hänger skottlossningarna ihop med att de kriminella gängen hotar skolpersonal eller kommunanställda till tystnad, så att de inte vågar anmäla brott, skriver DN.

– De undviker ju att lägga sig i eller tillrättavisa. Till slut blir det de kriminella som sätter normen på gatan. De finns där hela tiden medan samhället bara finns där i bland, säger Jon Zetterström till DN.

Till Göteborgs Posten säger polischefen för Storgöteborg, Erik Nord, att kritiken är onyanserad och att det finns fler komplexa förklaringar till utvecklingen.

– Men jag håller med om den grundläggande tesen kring att vi måste fundera över hur stort polisens uppdrag är i förhållande till våra resurser och det måste man få problematisera, säger Erik Nord.

► LÄS MER: Flera döda och skadade efter skottlossning på restaurang 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset