Mellan januari och april 2018 var beslagen av narkotika 2000 fler än under motsvarande period förra året
Mellan januari och april 2018 var beslagen av narkotika 2000 fler än under motsvarande period förra året

Syntetiska droger ser en nedgång, men polisen har sett en kraftig ökning av beslagtagna narkotikamaterial.

Mellan januari och april 2018 var beslagen av narkotika 2000 fler än under motsvarande period förra året, rapporterar SR.

Vi på droganalyssektionen vi ser att det har kommit in fler beslagtagna narkotikamaterial än vad det brukar göra. Om man jämför med föregående år så är det en kraftig ökning, säger Anna Stenfeldt Hennings på Nationellt forensiskt centrum, till SR.

LÄS MER: Experten om cannabisdebatten: “Det kommer att bli en liberalisering”

Olagliga syntetiska droger, såsom spice, har dock minskat. Både i Sverige och resten av Europa. Cannabis är fortfarande den vanligaste drogen i Sverige. Även narkotikaklassade läkemedel ökar.

– Ungefär 45 procent av de materialen vi analyserar består av cannabis, som är den vanligaste drogen i Sverige. En fjärdedel av de beslagtagna preparaten består av narkotikaklassade läkemedel, och resterande delen är fördelad på andra typer av narkotika, till exempel amfetamin, kokain, heroin och andra droger, säger Anna Stenfeldt Hennings på NFC, till SR.

LÄS MER: Debatt: Legalisera droger för missbrukarnas skull

Polisen har även märkt att narkotika som inte finns på den svenska marknaden har ökat.

– Trenden som vi har sett är att narkotikaklassade läkemedel de har ökat de senaste fem åren, väldigt kraftigt. Men vi ser också en hel del preparat inte finns på den svenska marknaden. Utan de måste ha kommit in på annat sätt, kanske via internet, säger Anna Stenfeldt Hennings på NFC till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset