Kvinnan uppgav att hon blivit våldtagen av flera män.
Kvinnan uppgav att hon blivit våldtagen av flera män.

Polisen i Malmö har lagt ner sin utredning efter en misstänkt grov våldtäkt – och konstaterar att inget brott har begåtts. Den anmälande kvinnan har erkänt att hon lämnade osanna uppgifter.

Det var natten mellan den 28 och 29 december som en kvinna anmälde att blivit våldtagen vid Högaholm i Malmö. Polisen utredde händelsen som grov våldtäkt, men nu har man lagt ner efterforskningarna, skriver Sydsvenskan.

– Vi har letat vittnen och teknisk bevisning men sett allt fler tecken på att saker inte stämmer i ärendet. Efter ett antal förhör erkände kvinnan, säger Mats Karlsson, säger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson till tidningen.

Varför anmälaren har ljugit om händelsen vill polisen inte gå in på.

LÄS MER: Ny misstänkt gruppvåldtäkt i Malmö – femte fallet på kort tid

Mats Karlsson uppger att 20 till 30 personer jobbat med ärendet, som pågått i sju veckor innan utredningen lades ner. Samtidigt fick fallet stor uppmärksamhet som en av flera misstänkta grova våldtäkter i Malmö under en kort period.

– Jag har försökt betona att det rör sig om anmälningar, men det är svårt att få genomslag. Det är grova brott som påverkar människors trygghet, säger han till Sydsvenskan.

Han understryker att det är sällan som personer gör falska anmälningar.
– I grunden är det viktigt att betona att vi litar på dem som anmäler brott, annars skulle vi inte genomföra rätt åtgärder.

Den nedlagda utredningen betyder att polisen nu utreder tre misstänkta grova våldtäkter utomhus i Malmö, samt en misstänkt grov våldtäkt i en samlingslokal.

LÄS MER: Polisen: Olyckligt uttalande efter våldtäkt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott Malmö