Heroinet flödar i Stockholm. Samtidigt som priserna dumpas har missbrukarna blivit yngre och dödsfallen mer än fördubblats på tre år. "Det är en pågående heroinepidemi där folk dör", säger Christopher Landin, gruppchef för polisens narkotikaspaning i Stockholm.

Polisen

Exempel på beslagtagna heroinbollar i ett tidigare ärende i Stockholm.

Tillgången på heroin har ökat explosionsartat i Stockholm. Sedan 2010 beräknas beslagen ha flerdubblats - samtidigt har antalet heroinrelaterade dödsfall stigit med 100 procent.
Polisen larmar nu om en våg som väntas fortsätta skörda allt fler offer.
 
– Det är en pågående epidemi där folk dör och vi ser inga tecken på att det kommer att minska, snarare tvärtom, säger Christopher Landin, gruppchef för polisens narkotikaspan i Stockholm.
 
Heroinet säljs i dag helt öppet på klassiska platser som Plattan och Medborgarplatsen och missbrukarna har blivit både fler och yngre.
 
Den yngsta som påträffades heroinpåverkad av Stockholmspolisens ungdomsgrupp under 2013 var bara 14 år gammal.
 
Samtidigt har priserna pressats och säljarna blivit allt mer offensiva.
 
– Vi vet att de ringer upp sina köpare som finns på deras telefonlistor och alltid är tillgängliga. Köpare har berättat för mig att de får mängdrabatt och några har även berättat att de har fått gratis varuprover, säger Christopher Landin.
 
För att bredda målgruppen har det klassiska vita heroinet börjat blandas ut med koffein och paracetamol som gör att det både går att röka, injicera och snorta.
 
 – I och med att man gör det möjligt att även röka vitt heroin så öppnas ett ”mindre pundigt” sätt att inta heroinet för yngre som inte kommit så långt ner i sitt missbruk, säger Christopher Landin.
 
Polisen har länge velat inför så kallad kräksira för att lättare kunna binda gatulangarna till heroinet de ofta sväljer i kabbar när de grips.
 
– Det finns skäl till självkritik i organisationen för att vi inte hängt med, men kräksirap skulle göra att vi åtminstone skulle ha lättare att bromsa utvecklingen, säger Christopher Landin.

Stockholm ny transitstad för heroinsmuggling

Västafrikanska nätverk har länge haft monopol på heroinmarknaden i Stockholm. Nu tros Stockholm även ha blivit en transitstad för heroinsmugglingen vidare ut i våra grannländer.

Polisen har på kort tid haft flera fall där kurirer med kopplingar till Västafrika har eller har försökt föra ut heroin till bland annat Oslo eller Helsingfors.

– De här nätverken använder sig av olika smugglingsleder och det här tror vi är en av dem. Från till exempel Helsingfors går heroinet sedan vidare till andra länder, säger Christopher Landin.
 
I dag faller domen mot en man i Finland som stått åtalad för att bland annat ha tagit emot ett större parti heroin i Norrköping tidigare i höstas.
 
En 33-årig man dömdes i veckan i Stockholms tingsrätt till sju och ett halvt års fängelse och utvisning för att ha smugglat över två kilo narkotika i samma fall. Ytterligare en person i Norrköping har dömts till fängelse i tre år i ärendet.
 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset