Polisen beskrev hur ett skadat rådjur skuttade iväg med sin mamma efter deras insats. Men nu kallas de för lögnare – och hånas på Facebook.

”Polisen fick massera det kraftigt nedkylda rådjurskidet till värme. När mamman kom låg den på värmedyna och väntade varefter de två skuttade iväg igen.”

Så skrev Polisen i Katrineholm på Facebook. Men solskenshistorien är inte helt sann, menar den person som larmade om det skadade rådjuret.

– Nej, lilla Bambi hoppade inte iväg med sin mamma. Den återfanns aldrig med sin mamma, säger Ingela Livchitz till Metro.

Det var hon som hittade det skadade rådjurskidet och larmade polis. Då hade hon redan väntat på att djurets mamma skulle komma för att hämta det, men kidet ville varken dia eller följa med sin mamma.

– Jag försöker få tag på jägare eller viltjour och tänker vart kan jag vända mig? Till slut ringer jag till polisen som säger att de ska vidarebefordra mitt nummer, men det händer inget så jag får ringa igen och de säger då att de ska skicka en bil.

En polis kommer till platsen och lyfter då upp rådjuret och börjar massera det. Ingela Livchitz är hunduppfödare och hämtar värmedynor som djuret kan ligga på. Hon frågar om de bör avliva djuret, men enligt henne tycker polisen att det är för friskt för det.

– Jag tar ett kort när djuret ligger där och då frågar han: ”Kan du fota mig?”. Så jag tar en bild med hans kamera och säger lite skämtsamt: ”Dagens insats eller?”

Ingela Livchitz

När polisen lämnat platsen ligger rådjuret kvar på värmedynan enligt Ingela och under natten tittar hon till det varannan timme. När hon ska åka till jobbet på morgonen har rådjuret dött. Då kommer polisens inlägg på Facebook. Ingela Livchitz känner inte igen sig i beskrivningen.

– Jag ringer till stationen och ber dem ändra det. Jag tycker de ska ta bort den delen när den skuttade i väg med sin mamma, det gjorde den inte. Den är död.

Men polisen ville inte ändra på inlägget, i stället görs en uppdatering bland kommentarerna i tråden:

”Nu kommer tråkiga nyheter om det här rådjurskidet, det har tyvärr dött trots de insatser som gjordes för att rädda det. Tack också till personen som larmade polis.”

– Då kände jag att nej, det här var inte hela sanningen. Då ville jag få fram det och det var därför jag skrev som jag gjorde.

Ingela Livchitz skriver på polisens Facebook att det inte alls gick till som polisen själva skriver och att rådjuret inte skuttade iväg med sin mamma. Det har fått flera personer att reagera och skriva hånfulla kommentarer om polisen.

Metro sökte på torsdagsförmiddagen polisen i Katrineholm, men fick då inte tag på rätt person. Senare på dagen hör polisen istället av sig direkt till Ingela och ber om ursäkt. Samtidigt förklarar de att de tänker uppdatera inlägget.

När Metro till slut får tag på lokalpolisområdeschef Anders Gölevik beklagar han det inträffade.

– Den som lade ut inlägget hade fått informationen i andrahand och inte tagit reda på fullständigt vad som hänt. Det var olyckligt, säger han till Metro.

Varför korrigerades inte uppgiften när polisen först kontaktades?

– Jag vet inga närmare omständigheter om det, vem som sagt vad. Det är svårt att gå in och kommentera andra människors uttalanden. Men det var olyckligt att det blev fel, och sådant har en förmåga att spinna iväg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset