Gränspolischefen Patrik Engström.
Gränspolischefen Patrik Engström.

Migrationsverkets LMA-kort är enkla att förfalska och kan användas för att få lägre patientpriser inom vården eller billigare mediciner. Den illegala handeln är omfattande. ”Det är nog ingen som har svårt att få tag i ett LMA-kort”, säger gränspolischefen Patrik Engström.

Id-handlingar säljs, hyrs ut och/eller förfalskas. De används sedan av personer som av olika skäl inte vill uppge sin riktiga identitet, har Metro tidigare kunnat berätta om i vår granskning.

Bland annat hade den 30-årig man som åtalats i den uppmärksammade terrorrättegången som avslutades i förra veckan köpt tillgång till en handfull olika identiteter i Sverige. Det möjliggjorde för mannen att arbeta, resa och skicka pengar.

Omfattande handel med LMA-kort

En typ av handling där det pågår omfattande förfalskning och vidareförsäljning är Migrationsverkets så kallade LMA-kort, uppger NOA, polisens nationella operativa avdelning.

LÄS MER: ”Identitetsfabriker omsätter miljoner: Myndigheter mäktar inte med”

Ett LMA-kort kan bland annat ges till asylsökande personer som genom kortet visar att de har rätt att vistas legalt i Sverige under tiden som ansökan behandlas. Enligt Migrationsverkets instruktioner är kortet inte en id-handling men kortet kan enligt polisen, trots det, godtas av olika aktörer i samhället som en sådan.

– I vissa fall kan man använda sig av det här kortet när man exempelvis hämtar ut post och eller mediciner på ett apotek, men det är inte en id-handling, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket.

Ger vård- och medicinrabatter

Ett LMA-kort innehåller inte lika många säkerhetsdetaljer som svenska pass och nationella id-kort, vilket gör dem enklare att förfalska.

En anledning till att LMA-kort förfalskas kan enligt polisen vara att man genom kortet kan få vissa förmåner i samhället, till exempel lägre patientavgift inom vården och lägre pris på mediciner.

– Det är nog ingen som har svårt att få tag i ett LMA-kort om man vill, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen inom NOA.

LÄS MER: ”Polisen om ”identitetsfabrikerna”: En omfattande handel pågår”

Kortet är giltigt i fyra månader, men man kan ansöka om förlängning i sex månader om man fortfarande befinner sig i en asylprocess. Sedan ska man lämna tillbaka kortet, enligt Per Ek på Migrationsverket.

Vad händer om man inte lämnar tillbaka det?

– Det händer ingenting, men det handlar om att man inte har rätt att ha det.

Använder sig av personer med uppehållstillstånd

Problemen med LMA-kort handlar bland annat om personer som förfalskar dem, men också om handel med äkta LMA-kort där innehavaren uppger att personen har tappat kortet för att sedan kunna ta ut ett nytt.

Det kan också handla om förfalskningar med ändrat giltighetsdatum eller utbytt personfoto. I vissa fall förekommer helt nytillverkade förfalskningar, eller att personer använder sig av en identitet som man vet har fått uppehållstillstånd, men med sitt eget foto.

– Det här kan ske på många olika sätt. Det finns väldigt moderna förfalskningstekniker och för ett otränat öga kan det vara väldigt svårt att upptäcka. Det finns även poliser som inte känner till det här, säger Patrik Engström på NOA.

Säljs på Darknet för 2 000 kronor

Falska id-handlingar säljs på den dolda delen av internet som kallas Darknet. Men det finns även ”öppna” forum där handeln pågår.

Enligt polisen säljs LMA-kort för omkring 2 000 kronor styck, men priset kan variera beroende på kvalitet.

Svårt att kontrollera

Det enda sättet för en patrullerande polis att i dagsläget kunna kontrollera om ett LMA-kort är falskt är genom att kontakta sin ledningscentral som i sin tur får logga in i Migrationsverkets ärendesystem, Wilma, där äktheten i kortet kan kontrolleras.

– Polis måste kunna göra egna kontroller i Wilma, tycker Patrik Engström.

LÄS MER: ”Terroråtalad hade flera identiteter: Hyrde pass och id-kort på svensk sajt”

Han berättar att polisen tillsammans med Migrationsverket håller på att utveckla en app, där patrullerande poliser själva ska kunna gå in i Wilma och kontrollera LMA-kort. Som det ser ut i dag finns det en risk, enligt polisen, att illegala vistelser i landet aldrig upptäcks om ingen vidare kontroll görs genom slagning i Migrationsverkets system.

Patrik Engström anser att det är viktigt att fler myndigheter och aktörer i samhället tar ansvar i frågan om kontroller av id-handlingar och LMA-kort.

– Det är viktigt att man utbildar personal att förstå att det är viktigt att säkerställa identiteter på människor oavsett om man säljer mobiltelefoner eller jobbar med något annat.

NFC, Nationellt forensiskt centrum, har i dagsläget ingen statistik på hur många falska LMA-kort som kan vara i omlopp.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset