Kinga Lezanska Sjölin

I det här huset på Docentgatan inträffade ett av de misstänkta balkongfallen.

Hedersbrott misstänks ligga bakom flera av de händelser där unga kvinnor fallit från balkonger och avlidit, skriver Sydsvenskan. Flera stödföreningar i Malmö uppger att flickor pressas av sin familj eller släkt att ta livet av sig.

– De får höra att de inte är värda att leva. Att det hade varit bättre om de tar livet av sig. Deras familjer kan säga: "så slipper vi göra det", säger vice ordföranden för föreningen FemCenter till tidningen.

Orsaken kan vara att de unga kvinnorna på något sätt brutit mot familjens normer och värderingar, till exempel genom att ha en pojkvän som inte godkänts av släkten.  Enligt stödföreningen Tänk Om! är det inte ovanligt att unga kvinnor som levt gömda efter en tid återvänder till familjen, och då råkar illa ut.

– En av flickorna tvingades med till hemlandet. Där tvingade familjen ut henne på motorvägen. Hon blev överkörd och dog, berättar en i personalen på boendet för Sydsvenskan.

På kort tid har två kvinnor fallit från balkonger i Malmö. I bägge fallen har det funnits familjemedlemmar eller släkt i lägenheterna. Polis och åklagare misstänker att hedersmotiv ligger bakom.

Sedan 2006 har ett tiotal tjejer i Sverige omkommit efter fall från balkonger. Radioprogrammet Kaliber i SR har tidigare rapporterat om att polisen har misstänkt att hedersmotiv ligger bakom, utan att lyckas föra fallen till domstol.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset