Polisen  Mustafa Panshiri känner igen sig i de frågor som de ensamkommande ungdomarna brottas med. 
Polisen  Mustafa Panshiri känner igen sig i de frågor som de ensamkommande ungdomarna brottas med. 

Att vara ensamkommande asylsökande i Sverige är inte alla gånger lätt. Det finns mycket som skiljer sig mellan kulturer, och ibland kan det vara svårt att fråga någon om det man undrar över. Det är något som polisen Mustafa Panshiri försöker förändra. När han snackar lag och rätt med unga så blir det ofta på dari.

Mustafa Panshiri arbetar till vardags som polis, och hans arbetsuppgifter är inte att lära unga ensamkommande om integrationsfrågor. Ändå gör han det så fort han får tid. Och när Mustafa är ute och föreläser så pratar han ofta på sitt modersmål, dari, för att underlätta att ta till sig budskapet. 

Mustafa är själv från Afghanistan och känner igen sig i de frågor som de ensamkommande ungdomarna brottas med. 

– Jag har själv varit i deras sits. Alla funderingar som jag hade när jag kom hit är något som de unga jag pratar med också undrar över. Det är mycket tankar som snurrar, och det är helt normalt. Men man måste förstå hur samhället funkar för att lära sig att hantera det, säger han.

►LÄS MER:  Karin, 46, tar emot flyktingar – med hjälp av ny sajt

Det är ofta blandade känslor hos de unga som Mustafa kommer i kontakt med. Till en början. Ett möte brukar oftast gå från att ingen vågar prata, till att små frågor ställs och till slut att man resonerar och för en dialog tillsammans. Något som enligt Mustafa kan bero på att de får ett förtroende för honom under tiden han är där.

– När det är jag kommer och pratar med dem på deras språk så blir det som ett bevis på att det jag säger är sant. Jag har gjort den resa som de är på väg att göra, och de ser sig själva i mig lite och tänker att ”kan han så kan jag”.

►LÄS MER:  Sara, 20, lär asylsökande svenska: ”Vårt ansvar att hjälpa till”

Den röda tråden i snacket är demokrati, men föreläsningarna är inga uppläxningar. Snarare förs det en dialog mellan Mustafa och de unga killar han möter, för att alla ska kunna ställa sina frågor och få veta hur det fungerar i det svenska samhället med normer, kultur och lagar.

– Det är väldigt grundläggande saker vi diskuterar. Vi pratar om vad jämställdhet betyder och hur man kan uppleva begreppet olika beroende på vilken kultur man kommer ifrån. Ibland blir det en krock i hur olika samhällen ser på allas lika värde, då diskuterar vi hur man sköter sig här och varför det är så.

Och de flesta av ungdomarna tycker att det är spännande att lyssna på vad Mustafa har att säga och förstår hans budskap när han avslutar föreläsningarna. Vissa gör inte det på direkten, men det behöver inte vara något negativt, förklarar han.

– Målet är inte att alla ska bli förvandlade och tänka annorlunda mot hur de gör nu, bara att så ett frö i deras tankar och öppna upp för en dialog. Och det är verkligen skitkul att se hur olika känslor och intryck tar form innan, under och efter att vi snackat med varandra.

►LÄS MER:  Nu börjar SVT sända nyheter för nyanlända

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset