Skräcken för clowner sprider sig som en löpeld genom landet. Arkivbild.
Skräcken för clowner sprider sig som en löpeld genom landet. Arkivbild.

Clownlarmen haglar, och skräcken för clowner sprider sig som en löpeld genom landet. Många väljer att larma polisen vid blotta åsynen av en clown. Bara i södra Sverige har polisen tagit emot 70 samtal från allmänheten det senaste dygnet, skriver Sydsvenskan.

– I Ronneby ska en clown ha jagat folk med en stor kniv och i Svalöv ska en person ha slagit till en clown, säger Anna Göransson som är polisens pressinformatör vid ledningscentral Syd till tidningen.

Clowneriet pågår från norr till söder. I Umeå har en man polisanmält att han vaknade upp av att en rödklädd clown knackade på fönstret, och i Örebro uppger en lastbilschaufför att han under natten hotats av en clown med ett knivliknande föremål.

I Svedala gick ortsbor under fredagskvällen ut för att på eget bevåg försöka få tag i den clown som enligt uppgift setts skrämma barn på flera skolor i samhället, och i Trelleborg har det gått så långt att kommunen har gått ut med en uppmaning till all personal att ringa 112 om de ser någon clown vid en skola eller förskola.

Att klä ut sig till clown är inte brottsligt. Om den utklädda personen ifråga däremot hotar någon kan det bli tal om ofredande eller olaga hot. Än så länge har polisen dock inte lyckats få tag i någon clown som med skrämsel ofredat sin omgivning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset