Bedrägerier med bank-id ökar kraftigt. Nu inleder polisen ett samarbete med flera storbanker för att motverka fusket.
Bedrägerier med bank-id ökar kraftigt. Nu inleder polisen ett samarbete med flera storbanker för att motverka fusket.

Bedrägerierna ökar kraftigt. Därför har Polismyndigheten, Swedbank, Nordea samt SEB nu slagit sina huvuden ihop för att motverka bedragarnas fräcka metoder.

Polismyndigheten i Sverige och storbankerna Swedbank, Nordea och SEB inleder för första gången ett rikstäckande samarbete för att komma till bukt med bankrelaterade bedrägerier.

Orsaken till samarbetet är en våg av framförallt kortbedrägerier, men också ett ökat antal bank-id-bedrägerier.

– Vi och alla andra banker har ökat informationen om bedrägerier väsentligt på senare tid, men kan ändå se att bedrägerierna fortsätter. Förhoppningen är att vi genom att slå ihop våra huvuden och genom att samarbeta direkt med polismyndigheten ska nå ut till ännu fler, säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank.

Antalet bedrägerier har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt polisens nationella bedrägericenter handlar det om uppemot 200 000 fall per år. Framförallt handlar det om kortbedrägerier där kortuppgifterna hamnat i fel händer på grund av stora dataintrång.

LÄS MER: Bedragare lurade äldre på över 10 miljoner – här är deras metoder

Vid sidan av det traditionella kortbedrägerierna har även en ny typ telefonbedrägerier vuxit fram, riktade mot just bankkunder. Bedragaren kontaktar bankunderna via telefon, utger sig för att vara från en bank, och uppmanar kunden att logga in med sitt bank-id eller sin bankdosa. Något en riktig bank aldrig skulle göra, menar Josefine Uppling.

– I hundra procent av fallen där någon uppger att de ringer från en bank, och sedan ber kunden att logga in med bank-id eller dosa, handlar det om ett bedrägeri, säger hon.

Fuskarna har dock tagit till nya metoder som gör det svårare för bankkunderna att kontrollera vem som faktiskt ringer. Ofta genom att få det att se ut som att numret som visas på displayen faktiskt är bankens kundtjänstnummer.

– Tyvärr så blir bedragarna mer förslagna och utvecklar nya metoder. Om man har en smartphone och bara klickar på återuppringning hamnar man hos bedragaren på nytt. Därför är det viktigt att man alltid slår in bankens kundtjänstnummer manuellt för att vara säker på att man kommer dit man ska, säger Josefine Uppling.

LÄS MER: Kortbedrägerierna de högsta någonsin – ökningen sker i snabb takt

Förhoppning med samarbetet mellan polismyndigheten och bankerna är att man tillsammans ska nå ut till fler med information i samtligas kanaler.

– Att polismyndigheten går ihop så här och arbetar tillsammans med bankerna mot bedrägerier är något unikt. Det har inte skett förut i Sverige, och förmodligen inte i världen. Vi gör det tillsammans eftersom det drabbar bankernas kunder, det vill säga våra målsägare, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Även om kortbedrägerierna är vanligast, är det bank-id-bedrägeriernas som slår hårdast mot den enskilde, menar han.

– Antalet anmälda bank-id-brott ligger på ett par hundra fall, men vi pratar om tiotals miljoner kronor. Det kan handla om att flera miljoner stjäls vid ett och samma tillfälle eftersom bedragaren kommer över någons bankkonto i de fallen. Vid kortbedrägerier brukar det handla om ett par, tre tusen i snitt.

Vid sidan om själva infromationssarbetet kommer bankerna och polisen nu även samarbeta närmare i utredningsprocessen.

– Bankerna hjälper oss med spårning av transaktioner. De har redan i dag egna utredare på sina säkerhetsavdelningar som är till stor hjälp när vi utreder brotten, säger Jan Olsson.

LÄS MER: Kortbedrägerier ökar – så skyddar du dig

 

Polisens och bankernas gemensamma råd

• Lämna aldrig ut dina personliga koder eller kontouppgifter
• Använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig
• Om du blir misstänksam, lägg på luren och slå själv in numret till bankens kundtjänst för att kontrollringa
• Om du drabbas – polisanmäl alltid! Anmäl både bedrägeriförsök och genomförda bedrägerier.

Källa: Polismyndigheten, Swedbank, SEB, Nordea.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset