Bedragare beställer varor i andras namn och hämtar sedan ut dem med förfalskade id-kort.
Bedragare beställer varor i andras namn och hämtar sedan ut dem med förfalskade id-kort.

Det är för enkelt att förfalska id-kort. Nu kräver både polisen och Bankföreningen att de svenska id-handlingarna görs om.

Polisen och Bankföreningen vill ha nya krav för id-handlingar eftersom det är för enkelt att förfalska dem, rapporterar SVT Nyheter.

Under första halvåret 2015 ökade bedrägerierna med nio procent jämfört med samma period förra året, visar ny statistik från polisens Nationella bedrägericenter. Polisen är inte nöjda.

– Det är verkligen inte bra och tyvärr så har hälften av brotten utförs med hjälp av förfalskade id-handlingar, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

LÄS MER: Marias identitet kapades – då lurades hennes vänner på pengar via sms

Bedragare beställer varor i andras namn och hämtar sedan ut dem med förfalskade id-kort. Därför föreslår Bankföreningen att den som ansöker om id-kort måste inställa sig på plats, precis som vid passansökan.

Korten ska även kunna kontrolleras av postombud. Dessutom föreslås bara ett fåtal aktörer kunna ge ut id-handlingar, i stället för de 15 som i dag gör det.

LÄS MER:    Polisen utreder nytt sätt att kolla id: ”Mönstret är unikt”

– Svårigheten är att ordna det praktiska och resurser för att sätta det på plats. Men jag tror att alla är överens om att vi måste ha säkra legitimationer och att vi måste få stopp på det ökande antalet bedrägerier som sker, säger Beatrice Ask (M) ordförande vid justitieutskottet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott